Društvo

Lekić: Došlo je do potpunog urušavanja novinarske profesije

Novinarka Bojana Lekić kazala je da je došlo do potpunog urušavanja novinarske profesije koje je u velikoj vezi sa uticajem politike i sticanjem ili odsustvom kapitala.

“Činjenica da ne radim u medijima znači da samim medijima nisam zadovoljna. To što mi oficijalno imamo veliki broj medija nije ustvari realno stanje stvari, mislim da mi medije imamo manje nego ikada, a da imamo neka preduzeća koja sebe sasvim pogrešno nazivaju medijima, ovde pre svega mislim na televiziju i štampane medije, a najviše slobode u ovom trenutku vidim na nekim portalima”, kazala je Lekić.

Ocenjujući trenutno stanje u kome se nalaze mediji, ona ističe da je veliki problem u tome što su mediji centralizovani.

“Jeste da je Beograd glavni grad i da se veliki broj institucija i korporacija nalazi u glavnom gradu, ali i kod najozbiljnijih medija koji su teritorijalno locirani u Beogradu može se videti ta centričnost kao da je Beograd država za sebe i mislim da to nije dobro”, rekla je Lekić.

Ona je dodala, da je istraživačko novinarstvo retkost u Srbiji i da se sve svodi na prenošenje i prepisivanje informacija kao i da sam izbor tema i način na koji se one tretiraju nema mnogo veze sa pravim novinarstvom.

Foto: M.K.

“Danas ima mnogo više autocenzure nego direktnog pritisaka, ali je daleko veći problem način na koji se teme obrađuju , problem je što se ljudi i ne usuđuju da otvore neku temu i da je otvore ja to zovem telefonsko novinarstvu , to je kada telefonom pozovete nekog i kažete kako komentarišete nešto, to nije novinarstvo jer onaj ko treba da komentariše treba da ima kolumnu”, istakla je Lekić.

Nakon dugogodišnjeg novinarskog rada u svojoj bogatoj biografiji ona je bila novinar, urednik i direktor pet nacionalnih televizija, za sve to vreme, kaže, dešavalo se da političari pokušavaju da plasiraju neku informaciju i da je to normalno, ali da tu mora sve i da se završi.

“Ako se takva informacija plasira u javnost ona mora biti profesionalno tretirana, ako postoji druga strana mora se pitati i druga strana, ako je problemska stvar biće pitano pet strana. Uvek je pokušaj jedne strane najčešće političara  da plasira svoju stranu priče toga je uvek bilo i uvek će biti, to nije problematičan deo, već to šta se dešava kao posledica tog poziva”, kazala je Lekić.

Kao jedan od razloga urušavanja novinarske profesije, ona vidi ekonomsku stranu jer su plate novinara male pa često zbog toga opravdavaju potkupljivanja i druge angažmane.

“I novinarstvo je profesija, publika ima visoke zahteve, mislim da oni koji od novinarstva ne mogu dobro da žive u njemu ne treba ni da rade .Za mene je nespojivo da je novinar član partije, niti da je istovremno u redakciji i nekoj državnoj instituciji to su nezamislive stvari u normalnom svetu”, rekla je Lekić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com