Kultura

Kvalitetan program i visokokvalitetne projekcije na 53. “Filmskim susretima”

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, koiji se tradicionalno održava krajem avgusta u Nišu, ove godine biće organizovan od 25-31. avgusta.

Prema rečima organizatora, 53. po redu festival karakterisaće kvalitetan program i visokookvalitene projekcije filmova na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. U konkurenciji za niški festival naći će se svi filmovi nastali između dva festivala.

 

Srđan Savić, direktor NKC-a

“Imajući u vidu produkciju ove godine očekujemo da najveći deo snimljenog i prikazanog u bioskopima bude deo festivalskog programa. Još ne znamo koliko će filmova biti izabrano, ali verujemo da će program kvalitativno biti na visokom nivou”, kaže Srđan Savić direktor festivala.

Ranijih godina mnogo kritika je bilo na račun same organizacije festivala i da je sve završeno “u poslednjem trenutku”. U Direkciji festivala se nadaju da će, ovaj put, posao biti završen na vreme.

“Trudimo se da festival organizujemo na vreme, iako sa druge strane postoje određeni momenti gde se trudite da budete fleksibilni do poslednjeg trenutka. Kada imate produkciju od 15-ak filmova godišnje u interesu vam je da selekcija bude u poslednjem trenutku, kako biste izvukli maksimalan kvalitet onoga što želite da prikažete”, ističe Savić.

Selekciona komisija u nedeljama pred nama treba da izabere filmska ostvarenja čiji protagonisti mogu poneti neko od priznanja, koja se tradicionalno dodeljuju na “Filmskim susretima”.

“Selekcionu komisiju festivala čine Vladan Živković, koji je i ove godine umetnički direktor festivala, Ognjen Rakčević i Dejan Dabić. Očekivanja su da festival otvori film koji je posebno intriganatan i zanimljiv publici i u kome su brojni glumci ostvarili zapažene uloge. Smatramo da ništa manjeg kvaliteta neće biti ni ostali filmovi, kao i gostujuće filmsko ostvarenje koje će zatvoriti festival”, navodi Savić.

Uporedo sa biranjem filmova koji će biti prikazani na Filmskim susretima, osmišljava se i planira prateći program, koji bi prema nezvaničnim najavama, trebalo da upotpuni festivalsku atmosferu u gradu i održi tradicionalnu komunikaciju sa akterima filmova i festivala kao i ranijih godina.

Filmski susreti Niš; arhiva

Tradicija održavanja Filmskih susreta u Nišu započela je 27. avgusta 1966. godine. Ideju da se u Nišu osnuje “mala Pula” inicirao je Stanko Tasić tadašnji direktor niškog preduzeća “Slavica film”. Uz podršku Koste Carine iz “Avala filma” ideja je pretočena u Festival glumačkih ostvarenja jugoslovenskog igranog filma, čime su niški “Filmski susreti” pre 53 godine postali jedinstven festival u svetu koji vrednuje glumačka dostugnuća.

Prvi Festival trajao je od 26. avgusta do 3. septembra, a publika je mogla da vidi ukupno 13 filmova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com