Društvo

“Kula” na Paliluli umesto da predstavlja istorijski “dragulj” stare Palilule ona je opasnost za građane

Poznata “Kula” u opštini Palilula koja se nalazi u jako lošem stanju, sklona je padu, predstavlja potencijalnu opasnost za građane koji tu prolaze, mogla bi, ako bi se pronašlo rešenje, da bude jedan od ponosa ove opštine zbog svoje istorijske vrednosti.

Novinar i publicista, Ljubiša Sokolović, rekao je da je cela građevina, zajedno sa sada vidljivom “Kulom” nekada bila podrum vina koju je 1884. godine izgradio čuveni niški advokat Svetozar Tutunović.

“On je rešavajući sporove sa Turcima, došao do velikih para i rešio je uloži novac u proizvodnju vina. U podnožiju Gorica koja je bila poznata po vinogradima, nastao je jedan impozantan podrum vina. Ta zgrada, imala je Kulu, koju danas vidimo i kapiju za koju se priča da je bila velelepna”, kazao je Sokolović.

On dodaje, da su prve mašine za muljanje grožđa na jugu Srbije bile u podrumu Tutunovića.

“Pravio je dobro vino, učestvovao je na mnogim izložbama vina, a imao je i dobre radnike, njegovo vino je u tom periodu bilo prepoznatljivo”, rekao je Sokolović.

Narodom, kako kaže, kruži legenda, da je kralj Milan Obrenović često posećivao degustacije vina.

“Dolazio je fijakerom do podruma, priča se za kralja Milana, da je voleo kocku i lepe žene, a izgleda da je bilo svega u tom podrumu pa je i on bio čest gost tamo”, rekao je Tutanović ističući da podaci o posetama kralja Milana nisu strikno istorijski, ali da u svakoj legendi koja se prenosi narodom ima istine.

Međutim, stanje u kome se nalazi sada ova građevina i prostor oko nje je zabrinjavajuće.

Foto: Moja Palilula

Građanka, Milica Branković, prolazi pored “Kule” više puta dnevno jer živi na Kalač Brdu.

“Ne prođe dan da me pogled ka njoj ne “zaboli”. Onako divan prostor da stoji zapušten, prosto je neverovatno. Hiljadu puta sam razmišljala kako bi taj prostor mogao da se uredi za decu, jer ljudi iz tog dela grada nemaju nikakav park u blizini (najbliži je Čair, do kog mora da se ide kolima). Da ne pričamo o tome što može da bude i opasna za decu u stanju u kakvom je sad, a škola je odmah pored nje”, rekla je Branković.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale kaže da je zemljište sada u privatnom vlasništvu.

“Zemljište je restitucijom vraćeno naslednicima, koji se nalaze u inostranstvu. Kako je u pitanju privatno vlasništvo opština tu ništa ne može, jedino da upućuje primedbe, jer je objekat sklon padu”, rekao je Ždrale.

On dodaje da dogovor sa vlasnicima nisu mogli da postignu.

Za ovaj simbol stare Palilule trenutno ne postoji rešenje, a da li će se pronaći u budućnosti zavisi od angažovanja mnogih.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Svaka privatna imovina ukoliko predstavlja opasnost ili bilo koje ugrozavanje bilo estetike bilo bezbednosti gradjana mora proci poseban proces. Dva-tri obavestenja upozorenja i ako se ne javi ili se ne reaguje kako treba automatski grad nis ima prava da oduzme imovinu i iz svog novca sredi sve to. Sta sad, ako si nasledio nesto od djeda i ostavio si tu da truli i unistava i estetiku i bilo sta niko ti nista ne sme? Epa nece moci bato. Prvo opomena a zatim predlog da se grad NIS ucipi i delom pomogne vlasniku da obezbedi objekat ili eventualno investira na ugovor za dobar profit sto grad sto vlasnik i da se od toga napravi nesto. BIZNIS. kakva crna prava i ostale gluposti… Ne dozvoljavaju nam da napredujemo… Treba tu 50 godina da gledam ruinu 500m od centra…

  2. Šta sa kućicom za skretničara reći. Samo što se ne sruši na kolosek kod rampe Proleće. To nije samo ruglo već i opasnost koja može imati posljedice širokih razmjera.

  3. Sta da kazem, srce me boli kad prodjem. Ovde smo Jova Mandic. Bilja krstic , ja i jos puno tadasnjih klinaca (1961g) isli u predskolsko !!! Imam zajednicku sliku .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com