Društvo

KUD “Kovilje” u Crnoj Gori prezentuje nišku i srpsku kulturnu tradiciju

Kulturno-umetničko društvo „Kovilje“ iz Vukmanova, od 29. juna do 5.jula ove godine nalazi se na turneji po Crnoj Gori i tom prilikom održaće više koncertnih nastupa u okviru Internacionalnog festivala folkora „FOLK FEST“. Sa njima će nastupati i folklorna grupa „Ivan Cvetković“ iz sela Grkinje kod Gadžin Hana i sastav „Sekcija za moderne plesove i igre“ iz Niša.

Ovaj ansambl se slovi kao najvažniji ansambl izvornog tipa u Srbiji, sa značajnim rustikalnim, etno-muzikološkim, koreografskim i etnografskim nasleđem.

KUD „Kovilje“ je tokom više decenija postojanja više puta učestvovalo u snimanju emisija TV Beograda kao što „Kolovođo nogom kreni“, „Žikina šarenica“ ili „Šljivik“, na značajnim muzičkim festivalima među kojima je i „BEMUS“, a snimilo je kao trajni snimak za arhiv Radio Beograda 36 izvornih pesama iz istočne Srbije.

Zbog svega navedenog KUD „Kovilje“ je i dobilo poziv organizatora „FOLK FESTA“ da predstavi nišku i srpsku kulturnu tradiciju na festivalu u Crnoj Gori, na kome učestvuju folklorni amsambli petnaestak evropskih zemalja.

Gostovanje KUD „Kovilje“ u Crnoj Gori je pomogao Niški kulturni centar.

“Na koncertima KUD „Kovilje“ će prikazati jedinstvenu kulturnu zaostavštinu Srbije i niškog regiona, kakva se može naći još jedino u području Vukmanova.” kažu iz NKC-a.


KUD „Kovilje“, kao ansambl internacionalno i kulturološkog sadržaja, svoj rad je započelo 1977. godine, kao izvorna grupa iz sela Vukmanova kod Niša. Isključivo neguje i prezentuje izvorno narodno stvaralaštvo i već godinama se nalazi među najboljim izvornim grupama u Srbiji. Posebno je atraktivna narodna nošnja u kojoj nastupaju, stara preko 250 godina. Društvo je učestvovalo na brojnim saborima i festivalima izvornog narodnog stvaralštva u zemlji i inostranstvu. 

Kroz višedecenijski rad na očuvanju i afirmaciji srpskog i niškog kulturnog naslađa, „Kovilje“ je dobila veliki broj diploma, pohvala, priznanja i povelja, i na taj način dokazujući da sa pravom nosi epitet najboljeg „Istočnika“ u Srbiji, Balkanu, pa i svetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com