Stari Niš

Kuća trgovca Milorada Vasića

Kuća trgovca Milorada Vasića u Nišu je podignuta 1927. godine i predstavlja zaštićeno nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Arhitektura

Ugrađena između stambene višespratnice sa desne i Tržnog centra Forum sa leve strane palata trgovca Milorada Vasića i danas, devedest godina od izgradnje, dominira Obrenovićevom ulicom svojom elegancijom i bogatim arhitektonskim izrazom.

U vreme kada je podignuta, dvospratna zdanja bila su retkost i pokazivala su finansijsku i političku moć vlasnika. Kuća sa velikim prodajnim prostorom u prizemlju, izgrađena je po projektu arh. Julijana Đupona, ruskog izbeglice, koji se posle Oktobarske revolucije, već 1918. godine doselio u Niš.

Zgrada je ujedno i jedan od prvih projekata arhitekte. U osnovi je izduženog pravougaonog oblika unutar građevinskog bloka, sa prodajnom površinom u prizemlju, sa po jednim četvorosobnim stanom na svakom spratu i sa prostranim potkrovljem. Kuća je građena projektovana u duhu akademizma i elekticizma. Ulična fasada objekta, čitavom površinom, rešena je sasvim jednostavno.

Karakteristična su uzana ulazna vrata, sa naglašenom portalnom plastikom i na oba sprata po jedan balkon. Sa neoklasičnim pilastrima i balastrudama, ova mala kompozicija uzanog fronta, u konačnom rezultatu, deluje vrlo skladno, bogato, ali ipak sa merom. Portali lokala u prizemlju, nisu sačuuvani u originalnom obliku. U potkrovlju je naznačen i vešto isturen mansardni prostor. Mansarda je rekonstruisana 1974. godine.

kuca-mv-01

Zgrada danas

Zgrada je danas u prizemlju, poslovni prostor Turističke organizacije Niša i Kancelarije za mlade. Na prvom spratu su kancelarije Regionalne razvojne agencije Jug, na drugom spratu Medija centra Niš. U potkrovlju zgrade nalazi se kancelarija programa Pokreni se za budućnost.

Spomenik kulture

Godine 1973. ova zgrada je prva u ulici proglašena spomenikom kulture i stavljena pod zaštitu države.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com