Društvo

Krizni štab grada Niša naložio poslodavcima da ograniče broj radnika

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša, na osnovu ocene i procene trenutne epidemiološke situacije u gradu Nišu i na osnovu preporuke Instituta za javno zdravlje Niš, naložio je svim poslodavcima na teritoriji grada Niša, kod kojih se proces rada odvija tako što u jednoj smeni radi više od 50 radnika, mogu imati maksimalno 50 zaposlenih u smeni na 5000 m2 površine.

Prilikom rada, rastojanje između radnika mora biti najmanje 2 metra kao i obavezna upotreba zaštitne opreme (maske i rukavice) za sve vreme boravka u proizvodnom pogonu, saopštio je Krizni štab grada Niša.

Takođe je naloćeno poslodavcima da mere lične higijene za radnike i opšte higijene u prostorijama podignu na najviši nivo.

“Ukoliko ne mogu da ispune te uslove poslodavci su dužni da obustave rad na period od 14 dana, maksimalni inkubacioni period za COVID 19”, navodi se u saopštenju Štaba.

Da podsetimo, zaposleni u “Juri” su protestovali dva dana zbog uslova u kojima rade i kako kažu plašeći se za njihovo zdravlje. Ista situacija je bila i u “Šinvonu”, ali su radnici uspeli da postignu dogovor sa poslodavcem. Njima je omogućeno da radi ko želi, a ukoliko se neko plaši za svoje zdravlje može da ode na plaćeno odsustvo koje će iznositi 60 posto, ili da iskoristi godišnji odmor i tada ostvari 100 posto zarade.

I deo radnika “Olimpiasa” u Nišu odbili su juče da uđu u fabriku. I oni su zatražili obustavu rada na dve nedelje, jer su zabrinuti za svoje zdravlje posle saznanja da su neke njihove kolege zaražene virusom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com