Društvo

Kraći zimski raspust, moraće i radne subote

Ministarstvo prosvete zatražilo je od svih osnovnih i srednjih škola da u što kraćem roku donesu odluku o nadoknadi časova.
Neke škole u Srbiji su već donele odluku da srednjoškolci nastavu nadoknađuju 30. i 31. januara, a osnovci 31. januara i 18. februara.

Škole su u obavezi da plan nadoknade dostave nadležnoj školskoj upravi na saglasnost najkasnije do 24. januara 2017. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je predložilo da se nadoknada realizuje skraćenjem trajanja zimskog raspusta, ukoliko ne postoje druge ograničavajuće okolnosti (problemi sa grejanjem, nedostatkom energenata i drugim instalacijama, problemi sa prevozom učenika i nastavnika i slično).

Prva mogućnost je da nastava u drugom polugodištu počne u četvrtak 9. februara 2017. godine, umesto u ponedeljak 13. februara, a da se ostali nerealizovani nastavni dani nadoknade subotom.

Druga opcija je da se nastava prvog polugodišta produži do 30. i 31. januara, a da drugo polugodište počne prema kalendaru 13. februara, a ostali nerealizovani dani nadoknade subotom.

Takođe, nastavni dani se mogu nadoknaditi i samo subotom, tako što će se iskoristiti preostale subote u prvom polugodištu i/ili subote u drugom polugodištu.

Škole kojima predstavljeni predlozi ne odgovaraju, u pripremi svog plana nadoknade treba da imaju u vidu ravnomerno opterećenje učenika u predstojećim mesecima i druge školske aktivnosti i obaveze, a pre svega probni završni ispit, navodi se u saopštenju.

Da podsetimo, školski praznični raspust je bio produžen zbog velikog broja obolelih od gripa i on je trajao do 11. januara. Međutim, zbog snega koji je napravio velike probleme, u pojedinim opštinama nije bilo nastave do 16. januara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com