Društvo

Kostić: Strateške i političke odluke da se donose uz pomoć nauke

Na sednici niškog ogranka SANU predsednik akademik Vladimir Kostić istakao je da Srbiju tokom godine očekuju izmene i dopune zakona u visokom školstvu, obrazovanju, kulturi i nauci koje će dotaći i ovu instituciju.

“Evropska komisija je iznela zaključak da bi nacionalne akademije morale da prihvate nešto što bi se zvalo savetodavna uloga, da bi se strateške, političke odluke donosile uz pomoć nauke. Ova odluka bi trebalo da se odnosi i na evropske zemlje koje nisu članice EU i ja u tome ne vidim nikakvu političku zamku, jer šta bi to bilo logičnije nego da institucije poput Univerziteta, Srpske akademije nauke i umetnosti uzmu savetodavno mesto u promišljanju određenih zakona koje se tiču njih samih”, izjavio je VladimirKostić.

Tom prilikom je dodao da ova savetodavna uloga nikoga ne bi obavezivala u smislu da se mišnjenje naučnih radnika prihvati ili odbije po svaku cenu. SANU će se založiti da se njihov glas čuje, a naglašeno je da ovo nije samo pitanje Republike već i regiona i da će ogranak u Nišu imati važan zadatak u pokušajima da odgovori na važna strateška pitanja.

Iznet je i predlog da se 125 godina od rođenja akademika Ive Andrića 2017. obeleži u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com