Društvo

Konstantin Veliki u Nišu nije dobio počast kakvu zaslužuje

Niš minulih godina i decenija nije iskoristio činjenicu da je u njemu rođen rimski car, i šansu da Konstantin Veliki postane ozbiljan brend, po kojem će se Niš prepoznavati ne samo u Srbiji već i u celom svetu.
Ostali samo nazivi sa Konstantinovim imenom i spomen obeležje iznad gradskog toaleta

Ovih dana bilo je dosta turista u Nišu koji su došli u, kako kažu, grad koji je poznat po svom carskom nasleđu.

Međutim, i tri godine posle obeležavanja godišnjice Milanskog edikta Cara Konstantina, utemeljivač hrišćanstva, koji je rođen u antičkom Naisu, još nema svoj spomenik.

Idejno rešenje vajara Vuka Đuričkovića za jedan takav spomenik već postoji od pre nekoliko godina i izloženo je u Gradskoj kući u Nišu.

Idejno rešenje vajara Vuka Đuričkovića

Spomenik koji prikazuje cara Konstantina kako sedi na prestolu ispod impozantne kapije je, prema najavama, trebalo da se gradi i da bude visok šest metara, a kapija 20 metara i da bude postavljen u Arheološkom parku Medijana. Do toga do sada nije došlo.

Na sreću postoji spomen obeležje Konstantinu Velikom koje je podignuto kod tvrđavskog mosta zahvaljujući međunarodnom projektu i delo je vajara Mileta Koceva.

Spomen obeležje Konstantinu Velikom kod tvrđavskog mosta, Niš

Otkriven je u junu 2012-te i tada su građani bili nezadovoljni što je postavljen iznad gradskog toaleta i pitali se zašto glavni natpis na spomeniku nije napisan ćirilicom, već latinicom.

Da stvar bude još gora primećeno je i da natips „Pod ovim znakom pobedices“ nema slova „ć“ i „š“, kao i da je nejasno zašto je na spomeniku upisana 312. godina, a ne 313.g.n.e kada je Konstantin doneo Milanski edikt.

Nedaleko od njega je i spomenik posvećen obeležavanju 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, a koji je Gradu Nišu poklonila Katolička crkva u decembru 2013. godine.

Spomenik “Metamorfozis Konstantiniana”, Kej na Nišavi

Tokom obeležavanja jubileja pod nazivom “Milanski edikt 313-2013, Srbija” u Nišu se igrala i pozorišna predstava Konstantin, ali posle 14 izvođenja ona nije više na repertoaru.

Čak je bilo polemike da će biti  izgrađen najveći krst na Balkanu od 80 metara na brdu Vinik sa amfiteatrom, hotelom, muzejom, bioskopom…

Ovako je trebalo da izgleda Vinik sa impozantnim krstom

Od godišnjice povodom obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta do danas Konstantinovo ime nose ugostiteljski objekti, jela, neke prodavnice, nagrada Filmskih susreta, gradska slava, a od ranije niški aerodrom, crkva, škola i bulevar.

Skulpture cara Konstantina u Medijani kod Niša

Zanimljivo je što je Konstantinovo ime među prvima poneo fudbalski klub „Car Konstantin“, još 1932. godine.

U to vreme nije bilo baš poželjno i posle II svetskog rata klub je morao da prihvati ime „Bubanj“. 1953. godine klub ponovo menja ime u „Sloga“, a 1995. godine vraća slavno ime Car Konstantin.

Bronzana Konstantinova statua u Jorku, blizu mesta gde je proglašen za avgusta 306.

Podsetimo, pre 117 godina pronađena je bronzana glava sa likom Konstantina. Niš tada nije imao muzej tako da je glava data beogradskom, a Nišu replika.

Glava kolosalne statue cara Konstantina, podignuta u Rimu u čast pobede nad Maksencijem (posle 312. god)

Nišlije su čuvenu bronzanu bistu prvi put u svom gradu mogle da vide posle 113 godina u okviru izložbe „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313”– Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije“ u Galeriji “ Filip Moris” u Nišu. Izložba je trajala 40 dana.

Bista Konstantina Velikog

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com