Promo

Konstantin: Kompromis i kontraverza- Nemojte nikada kompromitovati istinu radi popularnosti (VIDEO)

Kada se osvrnemo na svoje duhovno nasleđe sve do prvih vekova naćićemo hrišćansku crkvu kao ozloglašenu religiju, ona nije bila popularna. Mnogi hrišćani su svojim životom platili svoju veru, Koloseum u Rimu danas stoji kao svedok te činjenice. Sve se to promenilo u IV veku sa dolaskom Konstantina, video koji sledi govori upravo o tome.

Obraćanje cara Konstantina promenilo je tok istorije celokupnog hrišćanstva a korene toga nalazimo u Jorku u Engleskoj.

Upravo 306. godine Konstantin je proglašen carem i nije sve išlo tako glatko. Pretenzije na presto imali su i Licinije i Makscenije. Upravo pred bitkom sa Makscenijem Konstantij je shvatio da mu je potrebno više vojske nego ona kojom je on raspolagao. Pomoć je dobio upravo od Boga. Verovao je da je video krst na nebu i čuo reči: “Pod ovim znakom ćeš pobediti”. On je ovaj znak razumeo da treba da se obrati u hrišćanstvo. Rim je tada iz paganstva prešao u normalno hrišćanstvo.

Mnogi istoričari vode polemiku upravo o Konstantinovom obraćanju, da li se tu radi o čvrstoukorenjenom bilblijskom osvedočenju ili o političkom triku kako bi se carstvo očuvalo celim. Nakon toga u crkvu su se uvukle neke stvari kojih nije bilo ranije. Nekadašnji paganski hramovi pretvoreni su u hrišćanske – Panteon u Rimu je pretvoren u hrišćansku crkvu a na primer Jupiter je postao Sveti Petar.

Dok su se jedni radovali ovim promenama, bilo je mnogo hrišćana širom Evrope koji su se odupreli ovim promenama, upravo za njih prognanstvo se nastavilo. To su bili hrišćani koji su se držali čiste apostolske vere koja im je godinama prenošena sa kolena na koleno. Tako se ubrzo pojavljuje dve grane crkve:
Crkva glavne struje, poznata ali kompromitovana i
Progonjena, uglavnom manja ali čista crkva.

Pitanje koje se postavlja nama danas jeste – Kojoj crkvi mi pripadamo?

Poruku ćete saznati na kraju ako pogledate ovaj kratak video.

Za više tekstova posetite traganja.org

Prvih deset čitalaca koji pozovu na broj 060/80 – 80 – 119 dobijaju knjigu na poklon.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com