Društvo

Кonkurs za uslugu Lični pratilac deteta je završen, rezultata nema, usluga bi trebalo da počne 1. februara

Roditelji dece sa invaliditetom ili poteškoćama u razvoju i dalje u neizvesnosti da li su ostvarili pravo na ulugu “Lični pratilac”, jer rezultata još uvek nema, a usluga bi trrebalo da počne 1. februara. Zamenica gradonačalnice Dušica Davidović odgovorila je kratko Niškim Vestima da roditelji ne treba da brinu i da će rok biti ispoštovan.

Кrajem 2022. godine raspisan je konkurs za uslugu Lični pratilac deteta u Gradu Nišu za narednu godinu i iako je konkurs završen, još uvek nema zvaničnih rezultata. Zbog toga su roditelji dece sa invaliditetom ili poteškoćama u razvoju i dalje u neizvesnosti da li će sva deca koja ostvaruju pravo na ovu uslugu – dobiti istu.

“Ukoliko ne dobiju odgovor uskoro, najverovatnije će se ponoviti scenario od prošle godine kada je nastava za ovu decu bila privremeno obustavljena, upozorili su iz organizacije “Nauči me”.

Grad Niš je za 2023. godinu predvideo veći budžet za uslugu ličnog pratioca, međutim, na konkurs se prijavilo znatno više dece i ne može se znati sa sigurnošću da li će povećanje budžeta biti dovoljno da se svakom detetu obezbedi lični pratilac.

“Roditelji ne treba da brinu”, kratko je rekla Davidović Niškim Vestima.

Organizacija Nauči me kroz inicijativu „Zaprati pratioca” zagovara kreiranje jedinstvene baze podataka o deci sa teškoćama u razvoju ili invaliditetom u Gradu Nišu na osnovu kojeg bi predstavnici lokalne samouprave donosili odluke u vezi sa socijalnim politikama. Ovim bi se sprečile situacije u kojima pojedina deca ne bi imala dodeljenog ličnog pratioca, iako su ostvarila pravo na ovu uslugu.

Oni su pozvali gradsku vlast da uključe roditelje dece sa invaliditetom ili poteškoćama u razvoju, kao i sva udruženja koja se bave ovom temom, u dijalog za pronalaženje rešenja za trenutne izazove s uslugom Lični pratilac deteta u Gradu Nišu, a u cilju da se ne ugrožavaju osnovna dečja prava i predupredi neizvesnost ovih porodica koja se ponavlja iz godine u godinu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Средства определити за инвалиде који ће својим радом афирмисати ту потребу за асистентима и институцијализовсти је!
    Чиме се баве Удружења инвалида ?!. Ко је запошљен код њих ? Инвалиди или ?!.

  2. Ma sve će to rešiti experti grada, kao i do sada…
    T’ga s jug-a. Umesto da postoji neki Savet, Komisija gde su i roditelji i osobe sa invaliditetom lično uključeni, da mogu da daju svoje predloge, ideje, da se cuje i njihov glas. Sve uništiše, najgora garnitura do sad i ko trpi nego gradjani Niša, a najvise invalidi?! Vecnica za soc.pitanja i ne radi svoj poso, postavlja venci i mrsi m…. Čujemo na savkoj Skupstini, i vidimo u medijima samo Dusica i njena ustanova Mara gde je pre 2 godina zaposlila snajku i povecala im budzet da 10 na 100 miliona. Direktori Mare koji ni ne dolaze na poso, jedu po kafanama, nose kući, deca sa teskocama im nisu bitna al daj im Dusice sve pa i asitente i l.pratioce, i to što je valjalo uništite!!! Jedva čekam ledaj da im vidimo. Nista uradili nisu, samo lažu. Pratim Skupštinu s ženom, nije onaj Banana blesav, sve što priča istina je! Žalosno za nasu decu i nas roditelje koji smo svake godine u neizvesnosti. Vreme je da odgovorni za to podnesu ostavke, ili da narod izadje s motkama na ulicu?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com