DruštvoKultura

Koncertni album Nenada Vasilića na licitaciji LFN

Koncertni album “Live In Theater Akzent” sa potpisom džez muzičara Nenada Vasilića, predmet je nove licitacije koja je krenula u organizaciji Lokalne fondacije Niš.

Reč je o numerama izvedenim u Pozorištu Akcent u Beču koje su se našle na prvom Vasilićevom albumu koje je licencno objavljeno u Srbiji na vinilu, 2018. godine u izdanju Metropolis rekordsa.

Licitacija je otvorena do petka, 5. februara u podne, odvija se isključivo u komentarima objave na Facebook stranici Lokalne fondacije Niš, a početna cena je 3.000 dinara.

“Nadamo se uspehu jer Nenad Vasilić je jedan od najpriznatijih srpskih džez muzičara današnjice, virtuoz na kontrabasu i rođeni Nišlija koji odlično razume našu misiju. Iako ne živi u Nišu, ne zaboravlja svoj grad i zato je poslao svoju specijalnu ploču za licitaciju”, kaže Nenad Stojanović iz Lokalne fondacije Niš.

 

Foto: LFN

Kupovinom ovog albuma putem licitacije građani postaju donatori, a sav novac prikupljen na taj način, usmeren je u fond kroz koji će biti podržane najbolje inicijative građana u Nišu. U LFN kažu da su se približili prvom cilju da podrže šest lokalnih inicijativa.

“Tokom januara smo prikupili 3.000 evra koje će nam Fondacija Trag udvostručiti i ovog meseca prvih šest ideja ćemo podržati sa po 1.000 evra. Važno je da budu kvalitetne, da dođu od ljudi koji iskreno žele da menjaju ovaj grad na bolje. Jer, suština ovoga što smo pokrenuli je da probudimo solidarnost i pokrenemo ljude na akciju, da urade nešto korisno sami za sebe i svoj komšiluk. Ne mora to da bude nešto veliko, ali i mala promena znači”, objašnjava Stojanović.

Sva sredstva prikupljena putem licitacija, donacijama pojedinaca ili društveno odgovornih firmi, Fondacija Trag će udvostručiti, te se u Lokalnoj fondaciji Niš nadaju da će cilj, da do kraja godine podrže 30 ideja, biti ispunjen, jer najavljuju još licitacija.

“U narednim nedeljama, u ponudi će biti i kolekcija diskova Zorana Predina, dres fudbalera Ramba Petkovića, dres iz filma „Bog te video Montevideo“ i mnogo drugih vrednih predmeta, tako da pozivamo ljude iz celog sveta da licitiraju. Ono što je najvažnije, novac prikupljen na ovaj način biće iskorišćen za realizaciju ukupno 30 ideja u našem gradu“, kaže Stojanović.

 

Foto: LFN

Album ponuđen na licitaciji sadrži četiri Vasilićeve kompozicije koje su ranije objavljene na albumima –  Seven („Day By Day“ i „Intro For Shaban“) i Wet Paint („New Bass Song“ i „Balkanesque“), rekonstrukcije starih tema Bojana Zulfikarpašića „Grožnjan Blue“ i „Full Half Moon“, kao i originalno viđenje duhovne pesme „Gospodi pomiluj“. Uz Nenada Vasilića na kontrabasu, sastav čine Bojan Zulfikarpašić za klavirom, Džerod Kegvin – bubnjevi i udaraljke, a u ekipi je i Volfgang Pušnig, koji svira alt-saksofon i flautu.

Foto: lična arhiva

Nenad Vasilić je najpoznatiji niški kontrabasista, kompozitor i aranžer i sigurno najuspešniji niški džezer u inostranstvu. Osnovno muzičko znanje stekao je u Nišu, a džez studije završio je u Gracu.

Vodeća je ličnost austrijskog džeza i jedan od najbitnijih evropskih džez umetnika danas. Do sada je napisao više od 40 originalnih kompozicija i snimio 11 albuma pod svojim imenom, među kojima dva koncertna, a tokom više decenija rada postao je i prvi stranac koji je objavio CD za austrijsku nacionalnu kuću ORF.

O talentu i kvalitetu ovog niškog muzičara govori i podatak da ga je tokom 2020. godine, u konkurenciji 30 vrhunskih evropskih i američkih basista, Ministarstvo kulture u Nemačkoj imenovalo za redovnog profesora na „Jazz Institut Berlin”, pri Berlinskom Univerzitetu umetnosti (Universität der Кünste Berlin).

Vasilić živi i radi u Beču, ali Niš ne zaboravlja i rado mu se vraća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com