DruštvoKultura

Koncert „Zamislite deco“ u Nišu u čast Duška Radovića

Manifestacija “Radost Evrope” otvorena je danas karnevalom u Gradskoj kući. Pod sloganom “Zamislite, deco” obeležava se sto godina od rođenja srpskog književnika Duška Radovića.

Deca Evrope prikazuju muziku, igru, kulturu i običaje svoje zemlje u našem Gradu. Kroz pesmu i igru deca od 7 do 14 godina se upoznaju, zabavljaju, ali i ono najvažnije – druže.

Radost Evrope je najznačajnija posvećena deci Evrope.  Ustanovljena je 1969. godine povodom Svetskog dana deteta, prvi put je trajala od 3. do 7. oktobra 1969. godine.

Organizator koncerta „Zamislite deco“ je Centar tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžiić“ u sradnji sa Dečijim kulturnim centrom iz Beograda. Pokrovitelji koncerta su Grad Niš i Gradska opština Palilula koja je bila sa decom Evrope svih petnaest godina.

“Niš je danas prestonica igre u Srbiji, jer imamo čast da ugostimo sve one devojčice i dečake koji kroz igru i pesmu neguju pesmu svog naroda i verodostojno reprezentuju svoju zemlju, družeći se sa svojim vršnjacima iz okruženja”, kazala je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice.

“Niškoj publici će se predstaviti mali fokloraši iz raznih ansambala zemlje i inostrantsva “Danas u Niškom kulturnom centru gledaoci će moći da vide foklorne ansable iz Vladičinog Hana i Soko Banje, potom hor Zlatno slavejče iz Skoplja, instrumentalistu na harmonici iz Beča, kao i naše niške snage” kaže Miljko Petrović, predsednik Udruženja Centra tradicionalne kulture Vuk Karadžić.

Prema njegovim rečima, za petnaest godina koliko se ova manifestacija održava, više od 1.500 mališana iz raznih krajeva Evrope prodefilovalo je ulicama grada, ali i nastupalo na niškim scenama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com