Kultura

Koncert Big benda RTS-a Bati Anastasijeviću u čast

U znak sećanja na velikog niškog kompozitora, publicistu, kritičara, a pre svega zaljubljenika u džez muziku i kulturu, Bratislava Batu Anastasijevića, koji je preminuo pre 25 godina, u subotu 14. oktobra u Domu vojske koncert će održati Big Bend RTS-a. Na programu će biti i Anastasijevićeva dela koja je pisao za džez orkestar, a pre koncerta biće prikazan i dokumentarni film Vesne Bratić u trajanju od 45 minuta, posvećen Bati. Po želji porodice, ulaz će biti slobodan, a memorijalni koncert počinje u 19 sati.

Bratislav Bata Anastasijević umro je na današnji dan, 12. oktobra, a koncert će biti za dva dana. Ne slučajno, jer je dobitnik jedog od najvećih priznanja Grada Niša, Oktobarske nagrade, koja se dodeljuje povodom oslobođenja Niša.

Na repertoaru Big benda RTS-a, koji je posebno za ovu priliku kreirao Dragoslav Fredi Stanisavljević, urednik džez redakcije Muzičke produkcije RTS, naći će se i kompozicije Bate Anastasijevića koje je pisao za džez orkestar, najavila je njegova kćerka, Varvara Anastasijević, takođe muzičar.

Pre koncerta, publika u sali Doma vojske moći će od 19 sati da pogleda dokumentarni film Vesne Bratić, koji je urađen u znak sećanja na velikog niškog muzičara, a pre svega intelektualca.

Doktor germanistike, vizionar i džezer

Sećajući se oca, koji je bio i doktor germanistike, Varvara kaže da je bio neverovatno radoznao i širokih vidika. Njega je interesovala i sociologija i pishologija, a o mnogim društvenim pojavama je objavljivao tekstove, tako da se delovanje Bate Anastasijevića širilo na mnogo više polja nego što je džez.

Bratislav Bata Anastasijević preminuo je pre 25 godina, ali je iza sebe je ostavio veliki trag i brojne nagrade među kojima se mogu izdvojiti

Nagrada Oslobođenje grada Niša (1977) i Estradna nagrada Srbije (1978) i Estradna nagrada Jugoslavije (1989).

Dobitnik je nagrade za originalnu muziku u komadu ”Bolani Dojčin” na festivalu Pozorišni susreti Srbije “Joakim Vujić” 1975. godine, koja je ujedno i prva nagrada za scensku muziku u Srbiji uopšte.

Na istom festivalu, osvojio je još dve nagrade za scensku muziku: nagrada za muziku u komadu ‘’Prokleta Avlija’’ 1979. i nagrada za muziku u komadu ‘’Jama’’ 1981. god.

Takođe, dobitnik je nagrade za scensku muziku ‘’Priča o Tik Tak-u’’ u Zrenjaninu 1976, prve nagrade za kompoziciju ‘’Ja sam dete 20. veka’’ na Festivalu dečije zabavne muzike u Donjem Milanovcu 1986, nagrade za aranžmane na festivalima dečije zabavne muzike Majska pesma u Nišu 1985. i 1990. god.

Svoj stvaralački opus obogatio je brojnim delima džez muzike sa etno motivima, od kojih se mogu izdvojiti ‘’Igra sa Čaira ‘’, ‘’Džez čoček‘’, ‘’Noć u džez klubu‘’, ‘’Neko, negde, nešto‘’, ‘’Nostalgični Neven‘’ itd.

Osim umetničkim radom, Bratislav Anastasijević se plodonosno bavio kritikom i publicistikom i objavio je mnogobrojne radove.

Bio je učesnik većeg broja naučnih simpozijuma i kolokvijuma kako u zemlji tako i u inostranstvu gde je izlagao svoje teorije (Niš, Grac, Šilajten, Hamburg, Sofija, Ilmenau, Zagreb – Univerzijada) iz čega je proistekao i veliki broj naučno-istraživačkih radova.

Autor je knjige ”Ogledi o džezu”.

Foto: KultURA.com

Džez klub Naissus

Džez klub Naissus – Niš osnovao je Bratislav Bata Anastasijević sa grupom džez entuzijasta 1981. godine, i istovremeno, uz pomoć Instituta za istraživanje džeza iz Graca – Austrija , kao i zahvaljujući podršci beogradskih džez muzičara (Vojislav Simić , Petar Vujić ) inicirao je festivalsku manifestaciju ”Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ ”.

Bez obzira na sve prepreke i iskušenja, Džez klub Naissus uspevao da uz stalni evidentni uspon organizuje ”Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ ” u kontinuitetu 11 godina zaredom.

Posle smrti Bratislava Bate Anastasijevića, 1992. godine, zbog nedostatka entuzijazma i pokretačkog duha među članovima, Džez klub Naissus, džez orkestar i džez festival, nažalost, prestaju sa radom.

Varvara Anastasijevic
(u sredini)

16. marta 2011. godine, uz podršku beogradskih džez muzičara i Udruženja muzičara džeza i zabavne muzike Srbije, porodica Anastasijević obnavlja udruženje Džez klub Naissus Niš u nadi da će džez kultura ponovo zaživeti u Nišu.

Bata Anastasijević ostavio je četvoro dece, i svi se bave muzikom. Varvara Anastasaijević, profesor muzike u Aleksincu, poznata je Nišlijama i po svom divnom vokalu, a ostalo troje braće i sestara žive i rade u Austriji i Španiji.

Koncert pod nazivom  „DŽEZERI BATI ANASTASIJEVIĆU“ realizuje se uz pokroviteljstvo Grada Niša, koje je doniralo 300 hiljada dinara  i SOKOJ-a, koji je za ovu manifestaciju uplatio 200 hiljada. Donatori koncerta su i GO Medijana, Turistička organizacija Niš, Lounge bar Hush Hush, Crystal light, Turistička agencija Mondorama, Restoran Stambolijski, Mitros music i mnoge medijske kuće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com