Merošina

Komšije zajedničkim snagama otvaraju nova poglavlja u istoriji Oblačinskog jezera

Autor: Ana Krstić

Već četvrta decenija vikendaša na jezeru najbližem Nišu uživa u čarima njegove okoline. Iako su mnogi odustali od njega, budući da godinama tamošnja priroda nije održavana i uređivana, meštani i oni koji znaju šta je prava lepota Oblačinskog jezera, odlučili su da godina na izmaku bude jedna od prelomnih za njihovo omiljeno odmaralište.

Samo dvadesetak kilometara od niške gužve, buke i saobraćaja, nalazi se magično mestašce. Za neke mutno i močvarno, a za nas koji smo tu sticali prve korake, simpatije, a potom i spoznali šta su prijateljstva za ceo život i koliko je važno komšijsko jedinstvo, jezero nepregledne dubine i lepote. Za ribolovce omiljeni predeo za pecanje, za ljubitelje prirode različitih uzrasta izvor čistog vazduha, zelenila, vode i plavog neba, generacijama izviđača divljina sa bezbroj tajni koje jedva čekaju da otkriju, jedriličarima pogodni jezerski talasi za regate, avanturistima idealni krajolik za kampovanje ili piknik, a vikendašima najdraže mesto za porodična okupljanja, druženja, letovanja, nedeljne ručkove i još mnogo toga.

Međutim, poslednjih godina okolina Oblačinskog jezera nepravedno je bila prepuštena sama sebi, te je neukroćena priroda plaže i parkova u kombinaciji sa oronulim i polomljenim klupama i dokom sve više odbijala izletnike, a nadležnima postala nezanimljiva i nebitna tačka za ulaganje sredstava i prikupljanje poena.

S početka sedamdesetih godina prošlog milenijuma, kada je oživelo vikend naselje sa preko stotinu vikendica lekara, generala, inženjera, profesora, direktora, sudija, upravo oni bili su ti koji su brinuli da klupice u čuvenom parkiću “Brezice“ budu cele i ofarbane, trava pokošena, staze uređene, osvetljenje funkcionalno, interno nazvana plaža “Kurmoa“ uredna i prilagođena kupačima. Ali, kada je zub vremena učinio svoje, logično je bilo da se nadležna Opština Merošina pobrine za ovaj deo nadomak Niša. Ipak, to se nije dogodilo.

Uprkos molbama vikendaša i inicijative da im se pomogne u uređenju makar doniranjem cementa za betoniranje dotrajalog doka, peska za uređenje korita jezera, ili bilo čega drugog, jednostavno, kod nadležnih nisu naišli na pozitivan odgovor, pa su rešili da sami zasuku rukave, prikupe novac i krenu u akciju.

Tako je s proleća, godine koja je već za nama, nekolicina komšija kompletno uredila “Zeleni pojas“, posadila nove sadnice drveća, postavila nove klupice, stolove, uličnu rasvetu, kao i onu na plaži. Tokom leta je na plaži iskopan i novi bunar, napravljena “garnitura“ za uživanje ispod suncobrana od trske, i to sve vrednim rukama momaka i devojaka koji su želeli da njihovo najdraže Oblačinsko jezero obnovi stari sjaj i doživi preporod. Kraj leta obeležilo je betoniranje doka, i nasipanje novog sloja peska u plićak gde se najčešće igraju mališani. Svakako, ni jedna od ovih radnih akcija ne bi bila ni približno uspešna da nije propraćena druženjem, zabavom, roštiljanjem, simboličnim presecanjem vrpci, i smehom, smehom, smehom.

I to nije kraj. Ova skupina vizionara najavljuje mnogo noviteta za narednu sezonu. Bar u vodi, splav, i druga iznenađenja. Do tada, prijatelji i porodice redovno uživaju u zimskim čarolijama, jer, na Oblačini je svako godišnje doba prosto čarobno!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com