DruštvoZdravlje

Komisija za produžetak porodiljskog bolovanja ubuduće u PIO fondu

Mame koje imaju potrebu da produže porodiljsko bolovanje radi posebne nege deteta ubuduće će na komisiju ići u PIO fondu, umesto u Zavodu za mentaalno zdravlje kako je to do sada bio slučaj. Ni komisija više neće biti ista, jer će i za njen sastav biti zadužen PIO fond.

Još uvek nisu poznati detalji, ali ono što je sigurno porodiljama će od 1. jula naknada za porodiljsko bolovanje biti isplaćivane direktno, a ne njihovim poslodavcima, kao što je sada slučaj i neće kasniti ni dan.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević objasnio je ranije da je ta odredba Zakona doneta kako bi se izbegle zloupotrebe poslodavaca sa porodiljskim naknadama.

Foto: Niške Vesti

“Primetili smo da su poslodavci ranije zloupotrebljavali porodiljske naknade za bolovanje, jer smo mi to uplaćivali njima, a oni su sa velikim kašnjenjima uplaćivali porodiljama, zbog čega se stvorilo veliko nezadovoljstvo kod porodilja”, govorio je ministar.

Načelnica Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu Mirjana Popović kaže da još uvek nisu dobili nikakve instrukcije od Ministarstva kada je produžetak bolovanja radi posebne nege deteta u pitanju.

Mirjana Popović, načelnica Sekretarijata za za dečiju i socijalnu zaštitu

“Dobili smo samo obrasce, ali još u vek nemamo ni jedan zvaničan papir niti pravilnik. Ono što je poznato Sekretarijat će raditi i dalje tehnički deo, a samo će komisija biti pri Fondu PIO u Rajićevoj ulici”, rekla je Popović Niškim Vestima.

Dok ne dobiju više instrukcija Popović kaže da će svakako primati zahteve porodilja za zakazivanje komisije za produžetak bolovanja.

“Imamo veliki broj mama koje žele da produže bolovanje, tako da se nadammo da će sve biti završeno na vreme”, naglasila je Popović.

Zavod za zaštitu mentalnog zdravlja u Nišu

Sa druge strane mame su zabrinute. Neke koje su se javile našoj redakciji kažu da im bolovanje ističe krajem jula, a da datumi kada će biti održana komisija još uvek nisu poznati. Boje se da li će stići da produže bolovanje. Kažue zabrinute su i zbog toga jer ne znaju koji su sada kriterijumi komisije za produžetak bolovanja radi posebne nege deteta.

U svakom slučaju svaka promena sa sobom nosi i mnoga pitanja, a načelnica Sekretarijata Mirjana Popović dodaje da je za sutra zakazano savetovanje zaposlenih, na kome će biti prisutan i neko iz Ministarstva, pa će verovatno nakon toga biti poznati i ostali detalji.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com