Društvo

Komisija za praćenje etičkog kodeksa neće predložiti smenu Jonića

Članovi niške Komisije za primenu etičkog kodeksa nisu izglasali predlog da se ministru prosvete uputi pismo u kome bi se zatražila smena direktora „Pčelice“ Zorana Jonića.
Kao razlog za ovakvu odluku navodi se da određeni članovi komisije smatraju da bi ovo telo takvom odlukom prevazišlo svoja ovlašćenja.

Na drugoj sednici Komisije za praćenje etičkog kodeksa raspravljalo se o predlogu da se ministru prosvete pošalje pismo kojim bi se zatražilo da se direktor Predškolske ustanove „Pčelica“ javno opmene i razreši funkcije, s obzirom na prestupe, za koje je Komisija konstatovala da je počinio.

Zbog neslaganja 11 članova, koliko je u Komisiji za praćenje etičkog kodeska, pismo neće biti poslato, jer bi prema mišljenju većine članova ovakav korak prevazišao njihove nadležnosti.

„Prethodni put smo konstatovali da gospodin Jonić nije postupao u javnom interesu i da nije rukovodio finansijama kao dobar domaćin. Vodili smo se podacima iz izveštaja državnog revizora iz 2014. godine, u kome je konstatovan niz zakonskih prekršaja. Između ostalog, „Pčelica“ nije vodila dvojno knjigovodstvo, naplaćivala je neke račune po istom osnovu i iz republičkog i iz lokalnog budžeta itd. Pomenuli smo i razbe sudske procese zbog kojih je Jonić prozivan u javnosti, a koji su se desili za vreme njegovog mandata“, kaže Marija Ranđelović iz Komisije za praćenje etičkog kodeksa.

Ona je dodala da je Jonić negirao sve tvrdnje iako o tome postoje sudska rešenja i izveštaj državnog revizora.

„Prva stavka za koju smo ustanovili da je zakonski prekršaj je ta da je „Pčelica“ gotovo pet godina roditeljima naplaćivala račune veće nego što je to zakonski dozvoljeno. Priča oko uvećanih računa se završila marta prošle godine, nakon prvih presuda u korist roditelja“, rekla je Ranđelovićeva i dodala da se povodom njihove odluke sa prethodne sednice iz „Pčelice“ niko nije oglasio.

Međutim, Jonić je još ranije izjavio Niškim Vestima da je sve što je Komisija tražila dostavio Skupštini grada.

„Nisam kriv za cenu koju su roditelji plaćali i da je to odluka Grada. Finansijski nisam oštetio ustanovu jer kad sam došao u „Pčelicu“ imali smo dugovanje od preko 200 miliona, dok sada ne dugujemo ništa. Svako ko iznosi neistine i laži mora da bude spreman da odgovara i ja ću iskoristiti sva pravna sredstva da dokažem da su ljudi iz Komisije govorili neistine o meni“, rekao je Jonić.

Podsetimo, od 11 članova Komisije za praćenje etičkog kodeksa, najviše ih je iz vladajuće koalicije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com