Obrazovanje

Kombinovana nastava za učenike srednjih stručnih škola i gimanzija

Učenici srednjih stručnih škola i gimanzija ići će kombinovano u školu, kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu. On dodaje da jedan od problema koji je se javlja kod stručnih škola stručna praksa, ali se i za to pronašlo rešenje. Kako kaže načelnik školske uprave u Nišu prakse će biti, ali će se ona obavljati u manjim grupama u firmama i vodiće se računa o svim preventivnim merama zaštite.

Specifična je Medicinska škola, dodaje on, jer učenici praksu obavljaju u zdravstvenim ustanovama,što trenutno nije moguće. Jedan od predloga je da se praksa obavlja na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Učenici srednjih stručnih škola i gimanzija od septembra pratiće nastavu kombinovano – jedna grupa od 15 učenika odlaziće na časove u školu, dok će druga nastavu pratiti od kuće. Kako kaže načelnik školske uprave u Nišu Dragan Gejo periodično će se menjati.

Međutim, postavlja se pitanje organizaciji stručne prakse. Gejo objašnjava da će stručne prakse biti u skladu sa zakonom i merama koje propisuje poslodavac u firmi kako ne bi došlo do infekcije koronavirusom.

 

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave

“Sa organizovanjem stručne prakse moramo da budemo vrlo obazrivi, kaće Dragan Gejo. Moraćemo da vodimo računa i broju učenika na praksi, o kapacitetu firmi gde se praksa izvodi, ali i sama preduzeća vode računa o zaštiti svojih radnika tako da se nadam da ćemo it u uspeti da obezbedimo sve mere da đaci i nastavnici budu zaštićeni.”

Kada se radi o stručnoj praksi Medicinska škola je imala najviše pitanja. Učenici ove škole su do sada, od drugog razreda praksu obavljala u zdravstvenim ustanovama, na klinikama Kliničkog centra Niš kao i drugim ustanovama. Sada je to nemoguće organizovati zbog epidemije korone, ali učenici neće ostati bez praktične nastave koja je njima preko potrebna.Medicinska škola će u tom smislu pripremiti i plan realizacije praktične nastave.

 

“Jako je rizično da se praksa održava u zdravstvenim ustanovama. U jednom trenutku ćemo, možda, pregovarati i sa Medicinskim fakultetom, doduše videćemo da li je i to moguće jer je to u ovom trenutku moja ideja . O tome još mora dobro da se razmisli, a za sada smo preokupirani pitanjem kako će da započne nova školska godina.Ono što je nama najvažnije i najbitnije je bezbdnost učenika.”

Načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo objašnjava da ukoliko se neko od učenika ipak zarazi koronavirusom, cela grupa i nastavno osoblje koje je bilo u kontaktu odlazi u dvonedeljni karantin uz obavezno testiranje. U vezi sa tim i samo Ministarstvo prosvete je direktorima dostavilo precizno upustvo kako u tom slučaju u školama mora da se postupi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com