Magazin

„Ko promaši ljubav, promašio je život“

Citat ne razumeš dok ga ne doživiš, jedna je od novijih mudrosti korisnika društvenih mreža. A neke od najlepših citata, u kojima se svako od nas može pronaći, napisao je Meša Selimović.

Podsetićemo vas samo na neke od njih:

“Tajna se duže pamti nego jasna istina.” (Tvrđava)

“Najveća mudrost u životu je da čovjek pronađe pravu ludost.” (Tvrđava)

“Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav.” (Tvrđava)

“Nije čovek ono što misli, već ono što čini.” (Derviš I smrt)

“Krijemo ljubav, tako je i ugušimo.”(Derviš I smrt)

“Ništa ne treba čekati, svemu treba ići u susret.” (Derviš i smrt)

Meša se među zvezde vinuo pre više od tri decenije, ali je besmrtnost stekao delima koja se ubrajaju u najveće bisere evropske književnosti.

Najpoznatiji Mešini romani, iz kojih su preuzeti ovi citati,  “Derviš i smrt” i “Tvrđava” obavezno su školsko štivo, ali je u mladim godinama teško dokučiti njihovu dubinu, istinu, mudrost, lepotu. Tek kada se u zrelijim godinama pročitaju ponovo postaju lične riznice saveta i olakšanja za sve ljudske muke i nedaće.

Kad je 1966.godine objavio knjigu “Derviš  smrt” imao je šezdeset godina… U poslednjoj deceniji života dočekao je svojih pet minuta, dodirnuo svoje delo rukama, video svoju slavu i uživao u njoj.

Sam Selimović je napisao kako je “Tvrđava”, njegovo drugo najpoznatije delo, napisano 1970.godine, pandan “Dervišu i smrti”. U prvoj knjizi smrt je besmisao kao i život, dok druga smisao nudi u ljubavi.

Roman “Derviš i smrt” ekranizovan je kao TV serija 1972. godine, a glavnu ulogu igrao je čuveni srpski glumac, Zaječarac,  Zoran Radmilović.

Opsirnije na www.SrbijaVesti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com