Kultura

Književno veče dr Mihaila Vukasa u niškom SKC-u

U sredu 9. maja, u sali Studentskog kulturnog centra Niš, publici će se predstviti dr Mihailo Vukas, kardiohirurg iz Geteborga, autor brojnih romana, inače rođeni Nišlija impozantne biografije. Na književnoj večeri govoriće istaknuti književnici  Miljurko Vukadinović, Vidak Maslovarić, prof. dr Ivan Cvetanović kao i sam autor.

Neka od dela koje je dr Vukas objavio su romani „Suza je iz oka kanula; Zašto?“, „Sudbina istine“, „Krvavi put“, „Mostovi života, Naša Tara nema cara“, zbirke eseja i priča „Život sa verom i naukom“, „Humke 1“, „Humke 2“, „Srce, a na dlanu, Priče iz operacione sale“ i zbirka poezije „Azbuka besmrtnosti“.

Dr Mihailo Vukas za sebe kaže da je i Srbin i Crnogorac, ali i švedski Nišlija. Odrastao i studirao u Beogradu, od 1968. živi i radi u Švedskoj. U mladosti je bio i akcijaš, vojnik JNA, motonautičar, gimnastičar. Na ratištu 90-tih, u jedinicama JNA kao hirurg spasavao je živote boraca, civila i dece.

On je i uvaženi mason, najvišeg stepena u Loži “Karl Fridrih Eklef” u Geteborgu. Član je, kako kaže, postao da bi 1992. mogao da pomogne da u porodilište u Banjaluci iz Švedske stigne kiseonik za bebe.

Nosilac je i Jugoslovenskog ordena za hrabrost, dva ordena za humanitarni rad Austrije i Švajcarske, zlatne medalje za naučno istraživački rad Akademskog naučnog kluba iz Švedske, Zlatne medalje Bratstva slobodnih zidara Švedske. Za životno delo dobio je priznanja od: Akademije “Ivo Andrić”, Matice iseljenika Srbije, Udruženje Topličana priznanje za izuzetne zasluge “Jug Bogdan”. Dobio je Zlatnu značku KPZ-a Srbije.

Jedan je od osnivača kluba “Sinđelić” u Geteborgu, osnivač Sekcije Srpskog lekarskog društva i informativnog centra Srbije u Švedskoj. Počasni je član Akademije SLD-a i jedan od 100 ličnosti koje su obeležile 1992. u Jugoslaviji. Predsednik Skupštine Matice Iseljenika Srbije, 2018. Član je Udruženja književnika Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com