Kultura

Ključevi grada Niša u rukama glumaca do petka

Tradicionalnom predajom ključeva grada glumcima i projekcijom filma “Južni vetar” reditelja Miloša Avramovića, počeo je Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, Filmski susreti Niš 2018.

Foto: Aleksa Petrović

Kako je to već uobičajeno iz Gradske kuće, gde je priređen prijem za učesnike i goste niškog festivala, oko 50 pristiglih glumaca i članova filmskih ekipa, crvenim tepihom preko tvrđavskog mosta, stigli su do Letnje pozornice.

“Kolege glumci, Tvrđava je naša!”, čulo se po 53. put, na ceremoniji svečanog otvaranja festivala. Pred prepunom Letnjom pozornicom, ključeve grada, predsednici ovogodišnjeg žirija Ani Sofrenović predao je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur.

Ana Sofrenović

Pogled sa Letnje pozornice na publiku obavezuje sve glumce da svake godine budu što bolji. Već 53 godine vi ste ti koji nama glumcima dajete podršku, snagu, gledate nas i po kiši, u šta sam se uverila pre nekoliko godina. Vi ste ti koji dajete razlog glumcima da svake godine dođu u Niš. Hvala vam na tome”, kazala je Sofrenović.

Prve festivalske večeri, po tradiciji, uručena je i nagrada “Pavle Vuisić”. Radošu Bajiću, glumcu i reditelju priznanje je uručio Vladan Živković umetnički direktor festivala. 

Nema nas mnogo koji se možemo pohvaliti da smo igrali sa glumačkom gromadom kakav je bio naš Paja. Prošlo je više od 40 godina, od kada sam prvi put, zajedno s njim, stajao na ovoj sceni posle prikazivanja filma “Beštije” na tadašnjim Filmskim susretima. Večeras se taj krug zatvara i od večeras sam u društvu besmrtnih”, rekao je Bajić.

Foto: Aleksa PetrovićFilmske susrete otvorila je svetska premijera filma „Južni vetar” reditelja Miloša Avramovića. Niška publika imala je priliku da prva pogleda ovo filmsko ostvarenje, s obzirom na to da je srpska premijera „Južnog vetra” najavljena za 14. novembar u Beogradu.

Kao drugi prikazan je film „Granice kiše” autora Nikole Mijovića i Vladimira Sudara. Osim na niškom film, „Granice kiše” je i u zvaničnom takmičarskom programu 42. Filmskog festivala u Montrealu, kao jedan od 19 najboljiih debitantskih filmova iz celog sveta.

Foto: Aleksa Petrović

Nišku filmsku publiku u takmičarskom programu Filmskih susreta očekuje ukupno 12 filmova, od čega četiri domaće i tri gostujuće premijere.

Foto: Aleksa Petrović

Drugog dana festivala na programu su filmovi “Izgrednici” reditelja Dejana Zečevića, koji je dobio nagradu kritike kao najbolji film na 46. Festu u Beogradu, a drugi film je “Prokleti pas” reditelja i scenariste Dragana Pešikana. Svake festivalske večeri projekcije počinju od 20:30.

Foto: Aleksa Petrović

U pratećem programu najavljena je promocija Filmskog centra Srbije koji predstavlja dve knjige – „ Život i djelo Aleksandra Petrovića” i „ Kritički vodič kroz srpski film”. Promocija će biti održana u Festivalskom press centru u 11 časova, a u bioskopu Vilin grad od 13:15 promocija monografije i projekcija filma o glumici Svetlani Bojković.

 

https://www.facebook.com/olivercitypaunovic/videos/2173567766219366/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com