Zdravlje

Klinika za kardiohirurgiju UKC uvodi operacije i vikendom. Lekari “mole” UKC Niš, RFZO i Ministarstvo zdravlja za pomoć u materijalu

Milić: Mlađe kolege predložile su da od Nove godine ova klinika radi i subotom i nedeljom kako bi se eliminisale liste čekanja, a oni će raditi bez finansijske nadoknade

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš prošle godine operisano je 223 kardiohirurskih i 105 vaskularnih bolesnika – ukupno 328. U ovoj do danas je urađeno 290 kardiohirurskih i 170 vaskularnih operacija – ukupno 460. Do kraja godine biće urađeno više od 500 operacija što je povećanje broja operacija od blizu 60% u odnosu na lane.

“Od samog broja operacija važniji je kvalitet rada – od ukupno 290 kardiohirurskih pacijenata umro je samo jedan pacijent, što čini stopu smrtnosti od neverovatnih 0.34%”, napisao je na svojoj Facebook stranici Prof. dr Dragan Milić, direktor kardiohirurgije UKC Niš.

Prema njegovim rečima na listi čekanja za kardiohirurške operacije je trenutno oko 130 bolesnika što je lista čekanja od oko tri meseca.  Lista cekanja za vaskularne operacije ne postoji a pacijenti koji su čekali operaciju vena biće svi operisani do kraja godine, ističe on.

Mlađe kolege predvođene doc dr Milanom Lazarevićem, ass. dr Aleksandrom Kamenovim i ass. dr Vladimirom Stojiljkovićem, predložile su da od Nove godine ova klinika radi i subotom i nedeljom kardiohirurske procedure kako bi se u potpunosti eliminisale liste čekanja i to bez finansijske nadoknade.

“Na ovaj način želja im je da pre svega pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje kako bi bili operisani što pre i na vreme jer na kardiohirurskim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat Žele da se na ovaj način oduže i otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje”, kaže Milić.

Ponosan na svoje mlađe kolege koje ovim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima, dodaje Milić.

Jedina molba prema nadležnim institucijama (UKC Niš, RFZO, Ministarstvo zdravlja) je da nam se ovaj vanredni rad vikendom odobri i da se obezbedi neophodni materijal za rad. Ove godine ovi lekari, kako tvrde imali su  probleme u redovnom snabdevanju potrošnim materijalom (mehaničke valvule, graftovi, savni materijal, reagensi za laboratoriju…).

“Pozivamo i ostale naše kolege i klinike kako u UKC Niš tako i u Srbiji koji imaju liste čekanja da nam se pridruže u ovoj inicijativi kako bi svi zajedno pokazali da je lekarima i medicinskom osoblju u Srbiji humanost i pomoć bližnjem najvažnija”, završava Milić koji još jednom podvlači da je siguran da Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš ima sjajnu budućnost sa ovim izvanrednim i posvećenim mladim ljudima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Prvo ne rade samo lekari-hirurzi u op. sali. Treba im podrška u vidu anesteziologa, tehničara (anestetičara,instrumentara),pomoćnih sestara, bolničara, higijeničara, treba osoblja u intenzivnim negama, pa sterilizatora pa drugih službi u slučaju komplikacija. Znači svi će da rade besplatno. A ionako im ni sada ne plaćaju sav rad, dežurstva, pripravnosti….Čudna priča.

  2. Bravo. E to su zdravstveni radnici. To je humanost koja se treba očekivati od zdravstvenih radnika. Ako nije moguće nabaviti opremu i sredstva za rad u redovno postupku, ja predlažem da se organizuje humanitarno doniranje. Kaošto se radi na primer putem sms poruka, pa da i oni sa manjim primanjima mogu da daju svoj doprinos. Nadam se da će se i ostali priključiti ovim humanim ljudima. Svaka čast od srca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com