Zdravlje

Klinika za kardiohirurgiju povećala broj operacija kako bi smanjila listu čekanja

Klinika za kardiohirurgiju UKC Nis radila je redovan elektivni program i u subotu sa ciljem smanjivanja liste čekanja za kardiohirurške operacije, rekao je direktor ove klinike prof. dr Dragan Milić. On je istakao da je od početka godine na toj klinici hospitalizovano je 408 bolesnika dok je njih 205 operisano. Umrla su četiri operisana kardiohirurška pacijenta što čini postoperativnu stopu smrtnosti od 1.95%.

 

„U jednom trenutku u aprilu i maju mesecu ove godine lista čekanja za kardiohirurške operacije skočila je na oko 180 bolesnika što je lista čekanja od oko 6-8 meseci. Vanrednim naporom celokupnog osoblja, povećanjem broja operacija, uspeli smo da listu čekanja smanjimo na 116 bolesnika koliko ona iznosi danas (89 bolesnika čeka na operaciju baj-pasa, a 27 na zamenu valvule). Ovo je lista čekanja od svega 3-4 meseca sto je komparativno sa najrazvijenijim zemljama sveta pri čemu se hitni pacijenti operišu odmah bez čekanja“, kazao je dr Milić.

Foto: Prof. dr Dragan Milić

Dodaje da je ponosan na ekipu koju je predvodio dr Aleksandar Kamenov koja je filigranski precizno uradila krajnje složenu revaskularizacionu proceduru miokarda. U operaciji su ucestvovali i hirurzi: dr Nenad Paunović, dr Aleksandar Veljković, dr Djordje Milenković. Anesteziolozi dr Nenad Jovanović i dr Ivana Jovanović. Perfuzeri – Radovan Dramičanin, Bojan Marković i Miloš Vidojković. Anestetičar Aleksandar Paunović. Instrumentari- Elmedin Kuclar, Adriana Jocić i Jelena Marinković i bolničarka Violeta Vacić.

Svi oni radili su vanredno, bez dodatnih radnih sati ili bilo kakve finansijske ili neke druge stimulacije, naglasio je prof. dr Dragan Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com