Klaker…kako to tradicionalno – po niški zvuči.
Tradicija pravljenja klakera u Nišu postoji već više od četiri decenije, slavu i recept pripreme pronosi porodica Petković, koja čuva sećanje i svakodnevno unapređuje izradu ovog napitka koji smo svi voleli kao deca.
Za klaker nas vezuju porodične priče, sećanja ali i onaj osvežavajući osećaj koji prostruju telom kada se ove kapi sliju niz grlo. Svakodnevno unapređujući već postojeću recepturu koja je odavnina čuvana, današnji klaker ima onu prvobitnu osnovu, ali je sa napretkom tehnologije on je dobio na punoći ukusa u kojem danas uživaju ne samo vremešne Nišlije već i mlađi naraštaji. Sve je traženiji među mladima koji jesu raspoloženi da probaju nešto drugačije od onoga na šta su navikli.
„Sve je počelo te davne 1952. godine kada je osnovana sodara u Bosni, gde je otac učestvovao u II Svetskom ratu i nakon toga otvorio sodadžijsku radnju. Tada je uspostavio standard koga se mi i danas držimo. Preselili smo našu sodaru u Niš, od 1978. godine smo tu, bliže našem rodnom Zaplanju“, kaže za Niške Vesti Dragan Petković koji sa sinovima neguje i čuva tradiciju.
Tada je u Nišu bilo puno sodadžijskih radnji, skoro na svakom ćošku. Poslastičare su prodavale bozu a sodadžije su bile zadužene za druge napitke.
„Vremena su se menjala a mi smo ostali dosledni dedinoj recepturi, na to smo ponosni. Trenutno smo u Nišu jedini koji klaker pravimo po tradicionalnoj recepturi, u maloj staklenoj flašici, baš kao pre više od pola veka“, kaže uz osmeh Petković.
Niški klaker je sigurni smo pravi niški brend, jer najveću popularnost uživa upravo ovde na jugu Srbije.
„Kako se pomeraš prema severu nema više tu popularnost. U Vojvodini ne znaju šta je klaker. U Bosni svi znaju i piju i dalje klaker, jer je to podneblje volelo i koristilo taj napitak još pre sedamdeset godina baš kao i ovde na jugu. Jug se drži tradicije, još uvek u nekim gradovima postoje sodadžiske radnje koje neguju izradu klakera“.
Niš i južno od Niša, Preševo, Bujanovac, Vranje ka Aleksincu i Kruševcu to su smerovi kretanja interesovanja a ovi domaći proizvođači streme ka Beogradu, Valjevu i Požarevcu gde jesu ljudi zainteresovani za ovaj brend.
Kako je ambalaža povratna to dodatno otežava posao, ali je porodica Petković rešila da „stvar“ istera na čistac.
Po istoj recepturi koju je osnivač Dobrivoje Petković započeo čitavu priču, naslednici nastavljaju porodičnu tradiciju koja će biti negovana, ovaj napitak će se i dalje spravljati na isti način kao u Bosni 50-tih godina. Nadaju se povećanju proizvodnih kapaciteta jer to nalaže tržište.
„Porodična smo firma i sa puno ljubavi radimo sve ovo. Moj otac je to radio, ja radim, jedan od mojih sinova želi da se vrati iz inostranstva i priključi se poslu…“, kaže Petković koji je zadovoljan potražnjom, jer veće količine trenutno ova porodična proizvodnja trenutno ne bi mogla da izdrži. Zato se radi na proširenju kapaciteta.
Klakeri su kroz decenije imali razne forme, evaluirala je proizvodnja, ljudi su se navikavali na druge ukuse i upoznavali neka druga pića… ono što je najbitnije, kod klakera je zadržan onaj stari prepoznatljiv ukus – to je ono zbog čega mu se ljudi vraćaju.
Danas klaker porodice Petrović, možete da probate u kafićima i kafanama, jer ga nema u slobodnoj prodaji. Zato dajte sebi oduška i počastite sebe već ovog popodneva čašom bistrog kvalitetnog klakera koji se tradicionalno spravlja već više od sedam decenija. Osetite ukus u kome su uživali naši dedovi i odrastali naši roditelji.
Uživajte u ovom gradskom brendu, jer ima tradiciju, merak i dušu… a to je ono što mi Nišlije najviše cenimo.
FACEBOOK + INSTAGRAM
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.
A gde da ga probam? Koja su to mesta i zašto ga nema u slobodnoj prodaji?
Zanati starih majstora (10+)za mog prezimenja veliki pozdrav iz Kragujevca.