Društvo

Kardionefrolozi Srbije nagradili niške osnovce

Udruženje kardionefrologa Srbije nagradilo je najbolje osnovce koji su učestvovali na likovnom konkursu povodom svetskog dana bubrega, pod sloganom „Zdravo živi, zdravo se hrani, za zdrave bubrege“.

Na konkursu je učestvovalo devedesetoro dece, a nagrađeno je dvadesetčetvoro najboljih.

„S jedne sam strane nacrtala srećan bubreg, jer je on srećan kada se mi hranimo zdravo, a sa druge strane je bubreg koji nije srećan, a oko njega su cigarete i gazirana pića“, objašnjava jedna od nagradjenih učenica, Milica Radojević iz Osnovne škole „Ratko Vukićević“.

„Nacrtao sam bubreg i oko njega puno zdrave hrane, tome nas je učila i učiteljica, kako i mi treba da se hranimo zdravo“, kaže takođe nagrađeni učenik, Bora Marinković iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Ova deca dobila su knjige, a njihovi radovi biće izloženi i u Pirotu, tokom održavanja međunarodnog skupa kardionefrologa.

„Srbija je u vrhu zemalja u svetu, čiji stanovnici imaju problem sa oboljenjima bubrega. Mi smo nažalost, u rangu sa Amerikom, gde preko deset odsto ljudi ima neku vrstu bubrežnog oboljenja. Mi imamo 60 dijaliznih centara, što jeset mnogo, i što govori da je sve veća potreba za dijalizom, a kada dodjete do dijalize, shvatite da je kasno da radite nešto što ste mogli dok bolest nije došla u poodmaklu fazu. Najjeftiniji lek je prevencija – zdrava ishrana, umerena fizička aktivnost i dovoljno sna. Vratimo se ranijim navikama, da doručkujemo, da pripremamo hranu u kuhinji, sa prirodnim namirnicama, bez prženja i pečenja na ulju. Veliki uticaj na oboljenje bubrega imaju visok krvni pritisak, dijabetes i gojaznost“, upozorava prof. dr Sonja Radenković, predsednica Udruženja kardionefrologa Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button