Društvo

Kanalizacija, vodovod i saobraćajnice, prioritet su opštine Crveni Krst

Komunalna infrastruktura na terotoriji Gradske opštine Crveni Krst koja je planirana da se radi u 2020. godini trebalo bi da bude završena do kraja godine, kazao je profesor dr Miroslav Milutinović predsednik ove opštine posle sastanka sa gradskim većnicima Nenadom Stankovićem, resorno zaduženom za planiranje i izgradnju i Miroslavom Đorđevićem, resorno zaduženim za sradnju sa gradskim opštinama i javnim preduzećima. Prioritet Gradske opštine Crveni Krst kada se radi o izgradnje je komunalna infrastruktura, kanalizaciona i vodovodna mreža kao i izgradnja saobraćajnica, istako je Milutinović.

 

Miroslav Milutinović, predsednik Go Crveni Krst

‚‚Naša opština ima 23 sela od kojih 19 nemaju kanalizacionu mrežu, dok 8 sela kubiri sa pitkom vodom i važno mi je da rešimo ove probleme. Dogovorili smo se sa gradskim većnicima da sve ono što je planirano u ovoj godini i završimo mada nas je u tome na početku godine omela epidemija korone virusa.

Radovi koji su planirani su zamena svih vodovodnih cevi u naselju Šljaka u kome je ostalo da se postavi i kanalizaciona mreža u dve ulice, potom završetak kanalizacione mreže u naselju Gornji Komren i selu Popovcu. To su prioriteti za sada kao i projekat Hum-Brenica, a nakon završetka radova da se saobraćajnice vrate u prvobitna stanja. Dredstva za radove daje grad Niš, a jednim delom i Republika.

‚‚Ovi radovi se polako privode kraju, ali imamo i veliki problem sa vodovodnom mrežom u gradu. U toku su dogovori sa JKP ‚‚Naisus‚‚ koje bi trebalo da preuzme vodovodnu mrežu na održavanje. Problem postoji i u selu Sečanica, ali to je ‚‚Naisus‚‚ već preuzeo. Dodatne probleme imamo sa izvorištem Vrelo sa koga se napajuju tri sela sa naše teritorije. I to pokušavamo da rešimo sa ‚‚Naisusom‚‚ i pri kraju smo ugradnje 600 vodomera. Ono što smo obećali završićemo”, kaže Milutinović.

Jedan od velikih projekata na kojima se radi je Hum-Brenica za koji je Grad izdvojio 54 miliona dinara.

Vodovodna mreža je pri kraju, a onog trenutka kada opština od Grada dobije projektnu dokumentaciju počeće da se gradi i kanalizaciona mreža.

Gradska opština Crveni Krst, osim sa kanalizacionom i vodovodnom mrežom na svojoj teritoriji ima problema i sa sređivanjem saobraćajnica koja je već počela.

‚‚Imamo preko 84 ulica i saobraćajnica koje treba da se reše. Od toga 39 saobraćajnica mogu da se asfaltiraju, a 43 će biti revitalizovane jer nisu do kraja pravno-imovinski rešene”, kaže profesor dr Miroslav Milutonović. ‚‚Siguran sam nakon današnjeg sastanka sa gradskim većnicima, a biće u sve uključena i javna preduzeća koja su zadužena za komunalnu izgradnju, da ćemo do kraja godine sve planirane radove završiti na opšte zadovoljstvo i nas i naših građana”.

Od navedene 84 saobraćajnice, prema rečima Milutinovića, dve trećine se nalaze na seoskom području u planinskom delu. Dokumentacija se radi i u opštini su uvereni da će i one biti završene do 2025. godine kako je predviđeno i nacionalnom planu.

Gradski većnik Nenad Stanković je istako da je važno da se započet poseo nastavi i da se ono što je planirano za ovu godinu završi u roku. Kada se radi o saobraćajnicama, budući da je građevinska sezona pri kraju, prioritet je saniranje udarnih rupa na kolovozima kako na teritoriji grada Niša tako i na teritoriji Gradske opštine Crveni Krst.

‚‚U toku je izrada projektne dokumentacije za sva sela koja obuhvata vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Sa tom dokumentacijom možemo da konkurišemo za Vladin konkurs Srbija 2025. Kada se radi o izgradnji ulica najvažnije je da se reše pravno-imovinski odnosi”, kazao je Stanković.

Stanković je dodao da će većnici svih pet opština koji su zaduženi za komunalne probleme u buduće blisko sarađivati sa njim.

‚‚Veza sa bazom je važna jer samo tako možemo na pravi način da definišemo sve probleme koje građani imaju. Vodićemo računa i o tome da se grad ravnomerno razvija, da ne bude da se u jednoj opštini radi više, a u nekoj manje”, zaključio je Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com