Kultura

“Kamerna banda” svira u Nišu

U ponedeljak, 8. aprila u holu Gradske kuće od 19 sati, ansambl „Kamerna banda“ održaće celovečernji koncert savremene srpske muzike, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš. Na programu su dela Tošića, Divjakovića, Golemovića, Hristića…

Marina Bidžovski Trajković, sopran, Ljiljana Ranković, violina, Anđela Bratić, flauta  i Sanja Vukosavljević Milenić, klavir,  umetnice su koje čine ovaj jedinstveni ansambl na našim prostorima. One od 2011. u specifičnom sastavu – sopran, flauta, violina i klavir, za koji u muzičkoj istoriji ne postoji obimnija literatura, neguju i promovišu srpsku kulturnu baštinu.

Kako je, zbog svoje specifičnosti, ansambl sa jedne strane ograničen malim brojem originalnih kompozicija, sa druge strane predstavlja podstrek i izazov za stvaraoce, pa se „ Kamerna banda“ repertoarski vezuje za dela savremenih srpskih kompozitora.

Inače, „Kamerna banda“ je muzički ansambl iz Kragujevca. U njegovom nazivu je arhaični termin banda kao eho davnog ansambla iz istog grada – Knjaževsko – srpske bande, kneza Miloša Obrenovića, koja je pod vođstvom J. Šlezingera 1831. godine označila početak moderne muzičke i građanske kulture u Srbiji.

Do sada je imao nastupe u Srbiji, Kragujevac (muzički festival OKTOH, Univerzitetska galerija, Galerija Narodnog muzeja, Prva kragujevačka gimnazija), Niš (Kulturni centar, Koncertno-izložbeni prostor FU), Beograd (Kolarčeva zadužbina – Velika dvorana, Studentski kulturni centar, Galerija Srpeke akademije nauka i umetnosti, KCB – ArtGet Galerija,), Novi Bečej (Dani Josifa Marinkovića), Novi Sad (Matica srpska, Zavod za kulturu Vojvodine), Leskovac (Svečana gradska sala). Pored toga nastupao je u Crnoj Gori (Festival Barski ljetopis),  Bosni i Hercegovini (Istočno Sarajevo) i Italiji (Međunarodni festival  Musiche in mostra, Galleria d’Arte Moderna di Torino.

Za sve koji žele da čuju nastup ovog zanimljivog sastava i da uživaju u delima srpskih kompozitora u izvedbi ovih talentovanih muzičarki, vrata Gradske kuće biće otvorena, a ulaz slobodan. Ansambl obećava veče za uživanje!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com