Zdravlje

Kako razlikovati grip od obične prehlade

Iako je u Srbiji sezona virusa odavno počela, u Nišu je značajno manje obolelih od akutnih respiratornih infekcija, posebno od sezonskog gripa.

Utisak lekara je da je ova sezona blaža nego prošla, i da je to rezultat bolje imunizacije stanovništva. Sporadično se javljaju pacijenti sa povišenom temperaturom koja ide čak do 39, pa i 40, i traje više dana.

Iako su i prehlada i grip istog, virusnog porekla i prenose se na isti način, u pitanju su dva potpuno različita stanja koja nisu istog intenziteta jer prehlada ima daleko blaže simptome u odnosu na grip. A kako da ih razlikujemo?

Običnu prehladu od gripa najlakše razlikujemo po kliničkoj slici. Grip je akutna, infektivna, veoma zarazna bolest uzrokovana virusima influence. Karakteriše je početak u kojem dominiraju simptomi poput temperature, intenzivne glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, anoreksije, povraćanja, dok se respiratorni simptomi poput kijavice, gušobolje, kašlje, javljaju kasnije. Obične prehlade imaju kontra tok i obično počinju simptomima samog respiratornog kašlja, pa tek potom povišenom temperaturom“, objašnjavaju lekari.

Foto: Free pictures

Bez obzira na razlike, ukoliko se simptomi i jednog i drugog stanja i dalje nastavljaju, potrebno je posetiti lekara.

Lekarsku pomoć je neophodno potražiti samo ukoliko ne uspevamo do snizimo temperaturu, imamo osećaj gušenja, odnosno teškog disanja ili ukoliko dođe do pogoršanja osnovne bolesti. Lekara je potrebno posetiti i ukoliko smo se osećali bolje, ali se onda naglo ponovo pojavila temperatura“, savetuju lekari.

Ni po pitanju lečenja ne postoje bitne razlike u tretiranju gripa i ostalih virusnih infekcija.

Terapija se svodi na simptomatsku terapiju za temperaturu, bolove, kašalj i ostalo. Problem nastaje onda kada se jave komplikacije, a koje su značajno češće kod virusa gripa. Oporavak je prilično individualan i najčešće traje oko nedelju dana, uz poštovanje preporuka za ishranu, redovnu toaletu disajnih puteva, uzdržavanje od težih fizičkih aktivnosti i uz rad na jačanju imuniteta“, savet je lekara.

Foto: Free pictures

Ukoliko simptomi traju duže od tri dana neophodno je obavezno se javiti lekaru. Svaka temperatura preko 39 stepeni Celzijusovih, jaka glavobolja, osećaj ukočenosti vrata, fotofobija, težak kašalj, osećaj lakog zamaranja ili druge komplikacije, zahtevaju hitan odlazak kod lekara.

Grip se u Nišu nije razvio u meri koja bi ukazivala na epidemiju, ali lekari upozoravaju da bi povećanje broja pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama mogao da dostigne maksimum sa povratkom đaka u školske klupe, odnosno početkom drugog polugodišta.

Na teritoriji Beograda tokom prethodne nedelje je registrovano skoro 23 hiljade obolelih od akutnih respiratornih infekcija, dok se na 100 hiljada stanovnika, svaki 46. javio s nekim od simptoma gripa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com