Region

Jug Bogdanov posed i “zle kuće”

Jugbogdanovac se nalazi na 8 km zapadno od opštinskog centra Merošina. Priča se da je Jugbogdanovac postojao i pre dolaska Turaka, a da je ime dobio po Jug Bogdanu, koji je imao vlastelinski posed i na njemu podignutu crkvicu, čiji ostaci i danas postoje.

Selo je ponovo naseljeno početkom XIX veka doseljenicima sa današnje srpsko-bugarske granice zbog turskih zuluma u tom kraju, koje su izvršili turski odmetnici zvani krdžalije 1796. godine. U novoj sredini, obzirom da su došli sa bugarske granice, doseljenici su i od starosedelaca Srba i od naseljenih Arbanasa nazivani Bugarinovcima, otuda i naziv sela Bugarinovac sve do 1906. godine.

Turci su s namerom da zavade Srbe u ovom selu onim Srbima koji su stanovali više nasipa, pričali da Srbi ispod puta, naseljeni u „zlim kućama“ nisu dobri, pa je ovaj zaseok dobio naziv Zlokućane, a zlokućancima su govorili za one Srbe više druma da su pravi Bugarinovci. Selo je opet nazvano Jugbogdanovac na predlog kralja Petra Karađorđevića, koji se ovde kratko zadržao na putu za Prokuplje. I dan-danas se kod nekih starijih ljudi može čuti stari naziv Bugarinovac.

Nakon Prvog svetskog rata prvi učitelj u Jugbogdanovcu je bio Andra. Danas se u selu nalazi isturena osmogodišnja osnovna škola „Jastrebački patrizani“, koja je renovirana 2012. godine.

Foto Niške Vesti

Na svetom mestu u selu, kraj velike kruške, čija se starost procenjuje na dva veka, 2012. godine položen je temelj za izgradnju crkve Sv. apostola Petra i Pavla.

Na osnovu popisa iz 1991. godine, Jugbogdanovac je imao 551 stanovnika. Jugbogdanovac je oduvek bio poljoprivredni kraj. Veličina atara ovog sela oko 550 hektara, a procentualno učešće agrarnog stanovništva u ukupnom stanovništvu iznosi 43,3%. Selo ima osmogodišnju školu, poštu i ambulantu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com