Društvo

JP „Putevi Srbije“ objasnilo zašto se plaća najviša cena kada se koristi ista naplatna stanica

JP „Putevi Srbije“ oglasilo se povodom učestale pojave da učesnici u saobraćaju koriste istu naplatnu stanicu „Niš sever“ za ulaz i za izlaz sa autoputa i u tom slučaju su platili najvišu cenu putarine. U ovom preduzeću ističu da će razmotriti neku drugu mogućnost da bi se trenutna situacija prevazišla.

Direktor sektora za naplatu putarine Darko Savić istakao je da u situacijama kada se posle izlaska sa jedne naplatne stanice, vozilo vrati na tu istu, nije moguće utvrditi broj pređenih kilometara.

„Кada npr. učesnik u saobraćaju uzme magnetnu karticu na naplatnoj stanici „Beograd“ i izađe recimo na naplatnoj stanici „Smederevo“, tačno se zna koliko je kilometara prešao i na osnovu čega je obračunata putarina, dok u slučaju vraćanja na istu naplatnu stanicu sa koje se pošlo, nije moguće ni na koji način uvrditi broj pređenih kilometara. Iz tih razloga nije moguće naplatiti putarinu po pređenom kilometru, već se u takvim slučajevima naplaćuje unapred utvrđena cena za najdužu relaciju i troškovi vanrednog postupka“, objasnio je Savić i dodao da će ipak biti razmotreni mogući predlozi za prevazilaženje trenutne situacije.

Zatvoreni sistem naplate putarine je pravedniji sistem naplate koji je preporučen direktivama Evropske unije i koji se primenjuje u većini evropskih zemalja gde se putarina plaća prema pređenom kilometru, odnosno samo za deo puta koji se koristi, kažu u Putevima Srbije.

„Novi sistem naplate putarine omogućio je da od Beograda do granice sa Bugarskom budu samo dve čeone naplatne stanice, umesto četiri, koliko bi bilo po starom sistemu naplate putarine. Takođe, u pravcu prema Republici Severnoj Makedoniji smanjen je broj čeonih naplatnih stanica sa četiri na dve, što je znatno ubrzalo protok saobraćaja na Кoridoru 10“, izjavio je Savić.

Četiri nove naplatne stanice u zoni Niša počele su sa radom 16. januara ove godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com