Društvo

Još uvek bez rešenja za zimske i letnje bašte. Evo šta ugostitelji predlažu

Iako su niški ugostitelji apelovali na nadležne da ne uklanjaju konstrukcije tendi iz Obrenovićeve ulice krajem decembra prošle godine, to se nije dogodilo. Ipak uspeli su u jednom, a to je da se izbore da to toga ne dođe na drugim lokacijama u gradu, makar dok se ne ustanove nova urbanistička rešenja.

Na nivou grada formirana je radna grupa koju čine predstavnici institucija i stručnjaci koji će se baviti uređenjem Niša i pokušati da reše problem letnjih i zimskih bašti. U udruženju ugostitelja Esnaf kažu da i sami traže konačno rešenje za uređenje bašti, ali podsećaju da svaka donesena odluka može bitno da utiče na njihovo poslovanje.

Zbog toga su i tražili da njihovi predstavnici budu prisutni kada se sastaje radna grupa i budu deo dogovora koji bi bio prihvatljiv za obe strane.

“Nakon formiranja radne grupe od strane gradskih struktura i prvog sastanka na kom smo imali učešće u jednom delu, na kom smo dali konkretna rešenja vezana za svaki deo grada, nismo čuli nijedan stav niti plan sa druge strane. Objašnjeno nam je da su nas pozvali da čuju naše mišljenje, i da će u narednom periodu oni dati svoja mišljenja, a da će ono što smo objasnili i predočili kao probleme uzeti u obzir”, rekli su iz Udruženja Esnaf.

U Udruženju napominju da je radna grupa imala i drugi sastanak, ali do danas nisu dobili informaciju da li je nešto usvojeno i u kom pravcu ide rešavanje problema.

U međuvremenu su, kako kažu, imali i prijem kod predsednika gradske opštine Medijana, Milana Krstića i na tom sastanku su izneli svoje predloge za svaki deo grada.

“Ideje i rešenja koja smo izneli su naišla na pozitivno viđenje Krstića, i u velikom delu smo se usaglasili da je sve sto smo predložili u zakonskim okvirima, da su rešenja odlična i da bi se sprovođenjem istih štitili interesi grada, interesi ugostitelja i punio gradski budžet. Dobili smo obećanje da će opština Medijana podržati našu inicijativu i predloge.”

Sastanak sa predsednikom Gradske opštine Medijana, Milanom Krstićem

Istog dana imali su i sastanak sa Klubom privrednika, gde su takođe dobili obećanje da će na sledećem sastanku Privredno-ekonomskog saveta ovo biti jedna od tema o kojoj će se diskutovati.

Prenosimo konkretne predloge Udruženja ugostitelja “Esnaf”:

 -Omogućiti samostojeće tende u gradskim zonama prvenstveno zbog bezbednosti , jer prilikom udara vetra suncobran postaje nestabilan i moze da izazove ozbiljne povrede gostima u bašti, a u tom slučaju odgovornost preuzima i plaća kaznu pravno lice ili preduzetnik, odgovorno lice u objektu kao i lice koje u tom momentu radi u tom objektu.

Takodje već pri prvom vetru ili kiši suncobrani postaju neupotrebljivi za rad jer moraju da se sklope, što predstavlja direktan finansijski gubitak, dok je ispod tende moguće postaviti i prskalice za rashlađivanje leti i grejalice za period proleća i jeseni, sto bitno utice na rad letnjih bašti određenih meseci.

Tende unificirati u smislu širine i visine, ali u nekom delu dozvoliti različitost, bar kada je boja u pitanju jer je upravo različitost nešto što je bitno za našu delatnost.

– Promeniti gradsku odluku koja strogo definiše period postavljanja letnje i zimske bašte jer trenutnom odlukom grad sam sebi ukida prihode upravo iz razloga što je početak za letnju baštu strogo 1. mart i može se koristiti do 31. oktobra, a zimsku baštu isključivo u periodu od 1. novembra do kraja februara.

“To znači da ukoliko je pre prvog marta i nakon 31. oktobra i dalje lepo vreme Ugostitelji ne mogu postavljati bašte a grad ne moze ubirati prihode, pa smo zbog toga dali predlog da se u tom periodu omogući izdavanje dnevne dozvole koja će se placati na licu mesta kao taksa i time omoguciti punjenje gradskog budžeta i pospešiti rad ugostitelja”

– U zimskom periodu omogućiti ugostiteljima da ne uklanjaju elemente letnjih bašti, kao i u letnjem periodu ne uklanjati elemente zimskih bašti zbog ogromnog finansijskog gubitka koji bi time bili izloženi a opšte je poznato da nakon više montaža i demontaža tendi, platoa i naročito zimskih bašti, ti elementi postaju praktično neupotrebivi i dolazi do habanja.

– Promeniti gradsku odluku koja se odnosi na plaćanje naknade za izdavanje urbanisticko-tehnickih uslova, Zavodu za urbanizam, svake godine (a za one koji imaju i zimsku baštu 2 puta godisnje). Ukoliko nije došlo do bitnih promena u samom pravnom licu ili zauzeću javne površine, smatra se da su urbanističko – tehnički uslovi u tom slučaju isti kao i prethodne godine, i da nema potrebe za plaćanjem naknade.

Po mišljenju ugostitelja ove stavke direktno utiču na njihovo poslovanje, i ukoliko ne dođe do izmena, mogu dovesti i do zatvaranja pojedinih ugostiteljskih objekata. Ne radi se kažu samo o jednom licu kao vlasniku, već i o ljudima koje upošljavaju.

U “Esnafu” kažu da se nadaju se da će grad imati sluha i razumevanja za njihove predloge, i još jednom traže podršku u rešavanju zajedničkog problema.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com