Društvo

Jelena (45) je dobila ćerku iz treće vantelesne oplodnje

Supružnici Jelena Nikolić i Dejan Kocić iz Niša ćerku Vasiliju dobili su posle šest godina zajedničkog života i tri pokušaja vantelesne oplodnje.

Borba za potomstvo je, prema Jeleninim rečima, velika i teška, ali njihovoj sreći sada nema kraja, a centar njihovog sveta je njihova sada dvoipomesečna ćerkica.

„Rođenje deteta smatram božijom božijom promišlju. Meni su moja ćerka i moj suprug dar od Boga. Ja sam dugo bila sama i u mojoj četrdesetoj godini smo se nas dvoje pronašli. Kada smo krenuli u borbu za potomstvo okrenula sam se molitvi i veri. Možda neko ne veruje, ali mislim da je božija volja bila da uspemo da dobijemo dete“, rekla je Jelena za naš portal.

Ona je kazala da su prvu vantelesnu oplodnju uradili u Novom Sadu, drugu u Nišu, a treću koja je bila uspešna u Solunu.

Za treću vantelesnu oplodnju dobili su novčanu pomoć niške opštine Medijana i to je razlog što je ona nedavno sa bebom posetila opštinu i zahvalila se na sredstvima dobijenim iz fonda „Sveta Petka“.

Foto: Niške Vesti/ B. Ljubisavljević

„Onog momenta kada smo otputovali u Solun i kada sam otišla na tu vantelesnu oplodnju, znala sam ću uspeti, imala sam taj predosećaj. Trudnoća je vođena u medicinskim kartonima kao visokorizična, ali ja je nisam tako prihvatala. Prva tri meseca sam imala terapiju sa puno hormona, plus terapija koju mi je prepisala hematolog dr Dragana Marković zbog visokog D dimera. Od petog meseca su mi vrednosti D dimera bile bolje, nisam više dobijala fraksiparine i mogla sam da putujem“, izjavila je naša sagovornica.

Na iznenađenje lekara, dodala je, uspela je da trudnoću iznese do kraja iako ima 45 godina.

„Meni je termin bio 27. januar, a porodila sam se 23. januara. Kada je vantelesna oplodnja u pitanju mnoge trudnice, čak i one mlade porode se u 38. nedelji. Carskim rezom me je porodio doktor Ranko Kutlešić i to je proteklo je bez ikakvih problema. Već 12 sati nakon porođaja sam mogla da ustanem iz kreveta i prošetam hodnikom, kao da pozovem medicinske sestre kada je drugim porodiljama bila potrebna pomoć“, govori Jelena.

Foto: Niške Vesti/ B. Ljubisavljević

Ona je kazala da se nakon rođenja Vasilije njihov život potpuno promenio, imaju mnogo više obaveza nego ranije, ali im sada ništa nije teško.

„Moj savet parovima koji kreću u borbu za potomstvo je da budu spremni na veliku i tešku borbu. Zbog svih tih lekova i hormonske terapije, ženi je potrebna velika podrška supruga, a i ona sama mora da bude jaka. Ima padova i to velikih, a psihološki pritisak je ogroman. Ja sam jednom imala taj pad, posle neuspele prve vantelesne oplodnje. Imala sam osećaj da ću se ugušiti, mislila sam da mi je „proradila“ štitna žlezda, ali bilo je to gušenje zbog velikog stresa“, istakla je naša sagovornica.

Prema njenim rečima, žene koje ne mogu da se ostvare kao majke posle nekog vremena osećaju se kao da imaju neki hendikep.

„Tada vam nije bukvalno ni do čega. Jako je teško i potrebno da oba partnera budu uključena u borbu za rođenje deteta. Sterilitet više uopšte nije stran pojam, sa tim se suočavaju mnogi parovi, a sa psihološkim pritiskom svako treba da se nosi onako kako misli da je najbolje. Ja sam se okrenula molitvi i veri u Boga“, kazala je naša sagovornica.

Dodala je da sa iskustvom koje je sada iza nje može da sa sigurnšću kaže da Niš ima odlične stručnjake i divne lekao, kao i Novi Sad i Solun, ali da su uslovi u kojima oni rade i u kojima trudnice borave neadekvatni.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Slava Bogu! Cestitam ti sestro🌹, da ste svi skupa zivi i zdravi. Ostani u veri i nista ne brini. ♥️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com