Društvo

Jedinstveni spektakl na nebu iznad Niša

Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Niš i Astronomsko društvo “Alfa” organizovali su posmatranje totalnog pomračenja Meseca i naučno-popularno predavanje “Večeras je ko lubenica crven Mesec iznad Niša”. Predavanje je održao prof. dr Dragan Gajić.

Na momente nebo puno oblaka na istoku pretili su da pokvare celo veče. Međutim, par stotina ljubitelja astronomije najpre su imali priliku da sa krova Proridno matematičkog fakulteta, uz pomoć teleskopa posmatraju Veneru, Jupiter i Saturn. Na kraju su oblaci “odustali” i najuporniji su dobili priliku da vide i fotografišu totalno pomračeni Mesec. 

Kraj pomračenja i totalni mrak na nebu iskorišćen je i za kratko posmatranje planete Mars, koji se na svojoj putanji približio planeti Zemlji.

Tokom pomračenja, Mesec je svoju uobičajenu srebrnosivu boju zamenio jarkocrvenom. Potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku, počelo je u 21:30. i trajalo je do posle ponoći. Vrhunac pomračenja bio je u 22 sata i 21 minut.

Pomračenja se dešavaju onda kada se Mesec, Sunce i Zemlja nađu na istoj pravoj. Ako se Mesec nalazi između Zemlje i Sunca nastaje pomračenje Sunca, a ako se u sredini nalazi Zemlja tada nastaje pomračenje Meseca. Kada uđe u Zemljinu senku, koja ima konusni oblik nastupa pomračenje meseca pošto je svetlosni izvor, Sunce, mnogo veći od naše planete. Senka je u proseku duga 1,4 miliona kilometara, a na srednjoj razdaljini Meseca od Zemlje ima prečnik od oko 9 hiljada kilometara. U senku, Mesec može ući samo u vreme punog Meseca, ali ne uvek.

Osim u Nišu, pomračenje meseca bilo je vidljivo u većem delu Australije, Azije, Afrike, Evrope i Severne Amerike. Najjasnije ovaj, ne tako čest, prirodni fenomen je mogao da se prati na čitavom Balkanskom poluostrvu i na krajnjem severu Afrike. Ovaj prirodni fenomen, koju još nazivaju „Krvavi Mesec“ ili „Krvavi spektakl“,u tako dugom trajanju, ponoviće se tek 2123. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com