Društvo

Jedinstvena promocija knjige kroz šetnju na niškom Starom groblju

autor Miroslav Veličković odgovaraće na pitanja o zaboravljenim srpskim herojima

U subotu, 9. aprila u 12 sati Udruženje stvralaca Niša „Car Konstatin“ i Miroslav Veličković, autor knjige “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju u Nišu“, organizuju promociju na prostoru Starog groblja. Pre obilaska spomenika srpskih heroja, biće održan parastos preminulima i položeni venci.

Kroz višegodišnje istraživanje Starog groblja, Mioslav Veličković otkrio je 393 spomenika vojnika i oficira koji su sahranjeni na niškom Starom groblju, a bili su učesnici borbi za oslobođenje Niša od Turaka, Balkanskih ratova, kao i Prvog i Drugog svetskog rata.

Ova usnula aleja velikana na Starom groblju Gorica ima najviša državna odlikovanja i priznanja, među njima su nosioci Albaske spomenice, Medalja za hrabrost, Karađorđeve zvezde sa mačevima i belim orlom. Osim vojnika i ratnika, na Starom groblju su spomenici poznatim niškim porodicima, industrijalcima, učiteljima i lekarima po kojima su ulice i delovi našeg grada dobijali imena. Neki od spomenika su dela od izuzetne umetničke vrednosti. Nažalost, ovaj deo grada, iako se nalazi u širem gradskom jezgru, zapušten je i obrastao u korov, a junaci zaboravljeni od svih.

Promocijom knjige na Starom groblju, udruženje građana „Car Konstanitin “ i autor Veličković, žele da zainteresovanim Nišlijama pokažu  grobove heroja, a istovremeno pokrenu inicijativu da se Staro groblje pretvori u Memorijalni park.

Foto: SKC Nis

„Ovde su  grobovi legendarnog Niškog komiteta koji su učestvovali u oslobađanju Niša od Turaka 1878. godine, prote Ikonomovića, Nikole-Кole Rašića, Mihajla Božidarca, Taska Uzunovića, ima ratnika sa izuzetnim biografijama, pripadnika Gvozdenog puka, proslavljenog bataljona  1300 kaplara, sveštenika ubijenih od Bugara tokom Velikog rata“, ističe Veličković koji godinama istražuje ovo mesto.

Tokom promocije, u subotu 9. aprila, Veličkoviću će pomagati protođakon Dalibor Midić, arhivist Pravoslavne Eparhije niške, koji je i stručni saradnik u radu na knjizi.

„Zainteresovani građani će moći na licu mesta da se uvere u značaj uređivanja Starog groblja u Nišu i njegovog pretvaranja u Memorijalni park“, ističe autor.

Promocija će početi parastosom vojnicima i ratnicima i polaganjem venca.

Okupljanje zainteresovanih građana u 12 sati  kod spomenika Milovana Nedića, na sredini glavne (asfaltne) staze, a autor će posle obilaska spomenika  odgovarati na pitanja građana. Očekivano vreme trajanja promocije knjige je do 13 i 30, saopštili su organizatori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com