Društvo

Javni časovi za više znanja

U OŠ ,,Prvi maj“ u Trupalu, održavanje javnih časova postaje nezaobilazni oblik interaktivnog nastavnog procesa u kome učenici, nastavnici i roditelji na zanimnjiv način stiču nova i proširuju znanja o različitim temama. Ovakvi časovi se, prema rečima direktorke škole Vere Kostić, održavaju redovno i vezani su za određene događaje, a učenici su ih rado prihvatili. Poslednji takav čas održan je povodom tradiconalnog ruskog praznika Maslenice. Uz slatke zalogaje palačinki koje su simbol ovog praznika, učenici su sticali i nova znanja.

„Pravoslavlje u okruženju’’ naziv je javnog časa koji je ovim povodom održan”, kaže  profesorka ruskog jezika i književnosti Nataša Cakić koja je organizovala i vodila ovaj čas . “Tako su đaci obeležili Maslenice, a učenici sedmog razreda imali su projektni zadatak da uz pomoć plakat prezentacija predstave pravoslavne manastire Rusije, Srbije, Bugarske i Grčke, kao i da prikažu paganske običaje koji su prisutni u ovim zemljama.  Na panoima pored Maslenice, našla se i  srpska Bela nedelja, i bugarske Martenice. Učenici petog razreda su glumili, recitovali i pevali,a svi zajedno igrali Kazačok, Sirtaki, splet igara iz Bugarske i Srbije. Na kraju su svi uživali uz čaj i palačinke. Javnom času su prisustvovale kolege, direktor škole, roditelji ,sadašnji i bivši đaci naše škole, predstavnici sela i gosti iz KUD “Buklija” iz Trupala”.

Jedan od javnih časova bio je posvećen i Milevi Marić Ajnštajn sa simboličnim nazivom “Blistavi um iz senke”. Čas je organizovala nastavnica Dragana Ivanov. Gosti učenika ovog puta bili su I njihovi vršnjaci iz OŠ “Vuk Karadžić” u Nišu.

“Gosti i đaci škole su od učenika koji su pripremili čas saznali detalje Milevinog života, ličnog i profesionalnog. Uz biografiju prikazane su i dve dramske slike iz zajedničkog života sa Albertom Ajnštajnom koje su pripremili učenici sa nastavnicama srpskog jezika Marijom Cvetković i Katarinom Korušac, a  uz pomoć  je priskočila i nastavnice ruskog jezika Nataša Cakić. Prikazana je i  prezentacija koja je detaljno oslikala Milevin porodični život”, kažu nastavnici ove škole.

Posebna draž ovih časova je i u tome što nakon njihovog održavanja učenici mogu da diskutuju o temi koja je obrađena i na taj način dodatno prošire svoje znanje koje su stekli iz udžbenika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com