Virus Korona

JANKOVIĆ: Čeka nas težak period, “nećemo moći da izdržimo” bez nekih ozbiljnijih i restriktivnijih mera

I Vojna bolnica u Nišu od sutra u kovid sistemu

Od ponedeljka u kovid sistemu sa 100 novih postelja biće i Vojna bolica u Nišu kako bi se smajnio pritisak na Klinički centar Niš, rekao je za TV Zonu plus anesteziolog prof. dr Radmilo Jaknović.

Sve je više i kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom zbog čega sve bolnice u okolnim gradovima postaju ili su postale kovid bolnice, kaže Janković i dodaje da su zdravstvo i kovid sistem u Nišu za sada pod kontrolom ali da bi mere države trebalo da budu strožiije.

Nije dovoljno samo apelovati jer, kako je rekao, više ne možete nekome ostaviti lični izbor poštovanja mera.

U odnosu na prethodne dane epidemiološka situacija se pogoršava, kaže anesteziolog prof dr Radmilo Janković dodajući da je kovid sistem zdravstvenog sistema na jugoistoku pred velikim izazavom.

Janković dodaje da se transportuju i dolaze kovid pacijenti na jug Srbije i da su bolnice u Niškoj Banji i Sokobanji već popunile svoje kapacitete, a da se najteži hospitalizuju na klinikama u Nišu.

Janković je istakao da su sada brojke toliko velike da od ukupnog broja zaraženih možemo da očekujemo do 20 procenata pacijenata koji će zahtevati hospitalizaciju, pet do 10 procenata onih koji će završiti u jedinicama intenzivne nege i da će mortalitet uskoro biti i veći.

U odnosu na mlađu populaciju starijih ljudi sada ima više u jedinicama intenzivne nege i da su najdominatniji pacijenti starijeg srednjeg životnog doba od 45 do 60 godina.

To između ostalog znači, kađe Janković da nas čeka težak period i da “nećemo moći da izdržimo” bez nekih ozbiljnijih i restriktivnijih mera.

“Muka kroz koju sada prolazimo je rezultat svega onoga što smo ranije radili odnosno ne pridržavali se preporučenih mera što se direktno reflektuje na bolničke kapacitete ali i na zdravstvene radnike među kojima ima i mnogo više zaraženih nego što ih je bilo”, napominje Janković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com