Stari Niš

Jak zemljotres koji je pogodio Rumuniju 1977. godine osetile i Nišlije. Od straha stanove napuštali i kroz prozore

Marta 1977. godine Rumuniju je pogodio zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale. Epicentar je bio nedaleko od grada Vrančea, severno od Bukurešta.

 Potres se osetio i u Nišu, 4. marta u 20.23 časova, i trajao je oko jedan minut.

„Dužina i jačina potresa izazvala je paniku kod Nišlija koji su u večernjim satima napustili „tople sobe“, bosonogi sa decom u naručju, i pohrlili na ulice. Nišlije koje su se zatekle u kafanama i u samoposlugama robnih kuća u strahu su počeli da beže na ulice, a iza njih je ostajala gomila polomljenog stakla i oštećeni inventar. Nedugo posle potresa Štab civilne zaštite opštine Niš aktivirao je štabove civilne zaštite u mesnim zajednicama čiji je zadatak bio da pomognu građanima i spreče paniku koja je zahvatala Nišlije“, pišu Narodne novine, prenosi Istorijski arhiv u Nišu.

Foto: Istorijski arhiv Niš

Gužve građana sa automobilima na izlazu iz grada i na benzinskim pumpama dodatno su stvarali paniku među populacijom. Mnogi sugrađani, naročito iz visokih zgrada na nekadašnjem Bulevaru Lenjina (danas: Bulevar Nemanjića), proveli su noć van grada, kod prijatelja ili u svojim automobilima u parkovima.

„Za nekoliko minuta, ulice su bile napunjene građanima, a najdramatičnije je bilo na Bulevaru gde se za par minuta na ulicama našlo preko 5.000 građana u mraku, bez struje, gde su posmatrali „zgrade kako se ljuljaju kao da su od kartona““, zabeleženo je u Istorijskom arhivu u Nišu.

Jedan od građana Niša, Slobodan Ilić opisao je trenutke potresa:

„Gledao sam televiziju kada je sve oko nas počelo da igra. Cveće u saksijama počelo je da skakuće kao da je oživelo. Odmah sam dohvatio decu i istrčao na ulicu…“

Niš je prošao bez većih posledica, žrtava nije bilo dok je povređenih bilo više desetina. Povrede su mahom bile posekotine i uganuća „usled paničnog napuštanja višespratnica“, a „neki su stanove napuštali i kroz prozore pa su se tom prilikom posekli“.

Opštinski štab civilne zaštite saopštio je da je prijavljeno oštećenje solitera u ulici Braće Tasković, u sobama bolnice za plućne bolesti u Кnez Selu i polomljeni luster u robnoj kući „Pionir“ u Pobedinoj ulici.

U zemljotresu u Rumuniji stradalo je oko 1500 ljudi, a u susednoj Bugarskoj još oko 120.

Izvor: Istorijski arhiv Niš i Narodne novine

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com