Kultura

Izložba o Miki Alasu u regionalnom centru Niš

U sklopu obeležavanja velikog jubileja – 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, Društvo matematičara Srbije organizuje tematsku izložbu inspirisanu životom i radom velikog naučnika. Takođe, za nastavnike i profesore matematike sa teritorije grada Niša biće organizovani i besplatni seminari. Otvaranje izložbe je u nedelju, 16. decembra u 9 i 45 u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu.

Izložba posvećena Mihailu Petroviću Alasu sadrži oko 40 postera o životu i radu velikog srpskog matematičara.

Pored postera i fotografija, biće prikazana i njegova sabrana dela, kao i neki značajni predmeti iz njegovog života. Izložba će trajati do sunote 22. decembra i otvorena je za sve građane. Očekujemo da učenici niških osnovnih i srednjih škola Niša i okoline sa svojim profesorima matematike posete izložbu tokom narednih dana, jer će imati priliku da na zanimljiv način saznaju mnogo detalja o jednom od navećih matematičara.“, kaže Milan Rakić, predsednik Društva matematičara, Podružnice u Nišu, koje je i organizaroe izložbe.

Pre Niša postavku iz segmenata života ove znamenite i retko svestrane ličnosti kakav je bio Mihailo Petrović Alas, videla je publika u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Otvaranju izložbe u Regionalnom centru prisustvovaće predsednik Društva matematičara Srbije dr Vojislav Andrić, doskorašnji direktor Valjevske gimnazije, akademik i član SANU, doskorašnji profesor Elektronskog fakulteta u Nišu dr Gradimir Milovanović, profesor sa PMF-a dr Miroslav Ćirić i prof. dr Đorđe Vidanović.

Mihajlo Petrović Alas je najpoznatiji srpski matematičar svih vremena. On je stvorio oko 20 doktoranata i poznatih matematičara u svetu. Nekada su učenici osnovnih i srednjih škola za svoje uspehe iz matematike dobijali Alasovu diplomu, zatim je nadležno ministarstvo u vreme bivše Jugoslavije ukinulo tu diplomu, a Društvo matematičara Srbije se zalaže da ta nagrada bude vraćena.

Mihaila Petrovića Alasa je važna istorijska ličnost. U vreme Drugog svetskog rata šifriranje je bilo u njegovim rukama. Mika Alas je iza sebe ostavio izuzetne radove iz raznih oblasti, osim iz oblasti matematike i nauke. Akademik Petrović bio je ugledan profesor matematike na Univerzitetu u Beogradu, ali i književnik, filozof, violinista, ribar, svetski putnik i putopisac. Njegovi biografi ističu da je pored svega toga, pre svega bio skroman i plemenit čovek.

Prava poezija i istinska nauka mogu imati, i doista imaju, dodirnih tačaka. Samo što se one posle tih sastanaka razilaze, idući prva za impresivnim i lepim, a druga za istinskim. M. Petrović Alas

Srpska akademija nauka i umetnosti i matematička zajednica u Srbiji obeležavajući značajan jubilej, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića (6. maj 1868 – 8. jun 1943), velikog srpskog matematičara i osnivača srpske matematičke škole, organizovali su tokom godine niz manifestacija i skupova posvećenih akademiku Petroviću.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com