Kultura

Izložba niških umetnika u Oficirskom domu

Tradicionalna izložba niških umetnika, Galerija savremene likovne umetnosti Niš biće otvorena u utorak 21. marta u 19 sati u Oficirskom domu.

 

„Likovni umetnici Niša jedna je od tradicionalnih izložbi, Galerija je priređuje od svog osnivanja sa namerom da predstavi likovnu scenu i aktuelno stvaralaštvo autora našeg grada.“

Likovni umetnici Niša 1979. Paviljon u Tvrdjavi

Prvi put priređena je 9. januara 1973. godine u Umetničkom paviljonu kao revijalna izložba koja je prezentovala tekuće stvaralaštvo umetnika našeg grada. Bila je rezultat zajedničke težnje Galerije da afirmiše lokalnu likovnu scenu, podstakne izlagačku aktivnost i vremenom oformi Zbirku dela niških autora i Društva likovnih umetnika Niša, koje je okupljalo slikare, grafičare, vajare, značajne aktere tadašnjeg kulturnog života grada.

„Tokom prve tri decenije, ustanovljena kao jedna od tradicionalnih, organizovana je svake godine uz povremene promene naziva – Majska izložba, jer se održavala tokom maja, zatim Vidovdanska izložba, shodno opštoj društvenoj klimi, kasnije kao Prolećna izložba likovnih umetnika Niša. Sedamdesetih i osamdesetih godina dodeljivane su nagrade i dela sa izložbe su otkupljivana, što je uz poklone autora i manifestacije u organizaciji GSLU poput Likovne kolonije Sićevo i Grafičke radionice doprinelo formiranju i bogaćenju Zbirke dela likovnih umetnika Niša, koja danas broji oko četiri stotine radova“, ističe Galerija savremene likovne umetnosti.

Početkom dvehiljaditih izložba je dobila bijenalni karakter, a poslednjih godina realizuje se trijenalno uz selekciju radova. Uz primetno povećanje broja izlagača tokom decenija, otvorena je za učešće i omogućava aktivnim likovnim stvaraocima, različitih generacija, medijskih, stilskih i opredeljenja u likovnom iskazu, slobodnih u izboru tema i motiva, da konkurišu novijom produkcijom radova i budu uvršteni u postavku.

Izložba Likovni umetnici Niša 2023. obuhvata radove 56-oro autora različitih generacija, od sasvim mladih koji tek stupaju na scenu, likovno oformljenih umetnika srednje generacije do već afirmisanih stvaralaca bogatih karijera. Pored dela iz oblasti slikarstva, vajarstva, grafike, digitalne štampe, kolaža, crteža, akvarela, na postavci su zastupljena i dela drugih ne klasičnih prikaza umetničkog tretiranja. Posebnom i različitom od dosadašnjih ovu izložbu upravo čini raznovrsnost tehnika i materijala kojima su umetnici eksperimentisali i istraživali, izražavajući sopstvene narative, trenutna promišljanja i pristup u likovnom izrazu.

Višedecenijski kontinuitet u predstavljanju i praćenju rada stvaralaca ovog podneblja, značajan za sagledavanje individualnog razvoja i kretanja scene u celini, dozvoljava konstataciju da je izložba Likovni umetnici Niša 2023. potvrda bogatstva i raznolikosti scene našeg grada, koji zahvaljujući Fakultetu umetnosti, Umetničkoj školi i Galeriji SLU, koja nastoji da podstakne izlagačku aktivnost, svake godine iznedri značajan broj mladih stvaralaca.

Izložba će biti otvorena do 23. aprila, svakog radnog dana od 12-18, subotom od 10-15 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com