Kultura

Izložba „Mladi 2018“ u Galeriji Duvanske industrije Niš

Izložba radova mladih umetnika na Konkursu „Mladi 2018“ Niške art fondacije (NAF) biće otvorena večeras u Galeriji Filip Moris Niš, na Bulevaru 12. februar. Biće izloženo 46 radova, izabranih među 1300 koje je na 12. nacionalni Konkurs poslalo 530 mladih umetnika od 18 do 35 godina.

Radove je ocenjivao žiri koga čine Kristina Ristić slikarka i dvostruka laureatkinja NAF-a, Perica Donkov profesor i umetnik iz Niša i Neda Arnerić glumica, istoričar umetnosti i jedan od prvih galerista u Beogradu.

„Prethodnih mesec dana nas troje smo bili na teškim, ali slatkim mukama, da, u moru kvalitetnih radova pristiglih na konkurs, izaberemo najreprezentativnije. To je velika odgovornost. Izdvojili smo 46 radova, a mogli smo sigurno i više od stotinu. Međutim, mi taj prostor, za izložbu, nemamo. Imena najboljih za ovu godinu saznaćete na samom otvaranju izložbe, kao i ko će od njih dobiti 10.000, 5.000 a ko 3.000 evra. To su otkupne nagrade, koje finansira Kompanija Filip Moris, koja od osnivanja podržava rad Fondacije, i mogu da kažem, da više od 30 umetničkih radova sa prethodnih konkursa danas krase njihove prostorije i to je jedna vrlo bogata kolekcija“, kaže Neda Arnerić.

Ističe da mladi umetnici iz Niša, za koje smatra da su veliki potencijal, sa podozrenjem gledaju na Konkurs, smatrajući da se njime „forsira beogradska umetnička akademija“.

„Definitivno to nije istina. Moram da naglasim, za to garantujem životom, da niko od nas nikada ne zna ko su učesnici Konkursa, jer je on, po pravilu, anoniman. Tek pošto odaberemo one koje ćemo izložiti pred publiku, otvaramo koverte sa biografijama autora. Iznenadili smo se da je ove godine među 530 autora najviše bilo umetnika mlađe generacije, što je više nego dobro. Ima Nišlija, ali bi ih moglo biti više. Bude mi krivo što nema više mladih umetnika iz Niša, jer Niš ima odličnu umetničku školu. Imaju oni čime pred svetom“, naglašava Neda Arnerić.

Konkurs „Mladi“ je jedan od najvećih umetničkih konkursa u ovom delu Evrope, i vremenom je postao ozbiljan kulturni brend.

Ukupan nagradni fond iznosi 18.000 evra, što je odličan podstrek mladim umetnicima na putu njihove afirmacije.

„To je motiv više da se mladi odazovu na Konkurs. Kada finaliziramo žiriranje, onda vidimo da među kandidatima ima i onih koji godinama već učestvuju, da su uporni i da su im radovi sve zreliji i kvalitetniji. A ni nagrade nisu za podcenjivanje. Kada ste na početku umetničkog puta, pa i kasnije, svaka vrsta pomoći je dobrodošla“, kaže Neda Arnerić.

Otvaranje izložbe „Mladi 2018“ u Galeriji Duvanske industrije Niš je u 19 časova, a ulaz je prvog dana besplatan.

Izložba „Mladi 2018“, posle Niša biće predstavljena i u Beogradu.

Osnivač Niške art fondacije i pokretač Konkursa je slikar Radovan Lale Đurić, poreklom iz niškog kraja.

Osnovna ideja fondacije je podrška mladim slikarima i drugim umetnicima i buđenje mecenstva u Srbiji.

Đurić je za života znao da kaže da su „humanizam i renesansa predstavljali veliki napredak čovečanstva, ali ih ne bi bilo, da ih neko nije finansirao i umetnicima dao punu slobodu. Da nije bilo mecenstva ne bi bilo ni Leonarda, ni Mikelanđela, ni brojnih drugih umetnika“.

Ciljevi fondacije su, takođe, unapređenje kulturnog života u Srbiji i demetropolizacija kulture.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com