Kultura

Izložba fotografija u čast nedavno preminulog niškog fotografa Dušana Mitića Cara

Sećanje na pozorišne trenutke sa Dušanom Mitićem Carem

Narodno pozorište Niš predstaviće deo izložbe pozorišnih fotografija u čast nedavno preminulog poznatog niškog fotografa Dušana Mitića Cara, dugogodišnjeg saradnika, prijatelja i hroničara pozorišnog života našeg grada.

Sarađujući sa niškim pozorištem više od dve decenije, ovekovečio je najuspešnije i najnagrađivanije predstave, te su tako i nastale neke od najlepših pozorišnih umetničkih fotografija.

 

fotografa Dušana Mitića Cara

“Izbor pozorišnih fotografija koje će niška publika imati priliku da vidi u foajeu pozorišta pre početka predstava u mesecu novembru, deo su njegove autorske izložbe priređene u niškoj Sinagogi 2017. godine, povodom 130 godina Narodnog pozorišta Niš. D.M. Car je tom prilikom na konferenciji za štampu istakao: „Tokom skoro 20 godina mog druženja sa pozorištem nastalo je nekoliko hiljada fotografija, tako da je najteže bilo izabrati one koje će posetioci moći da vide. Bile su to noći i noći pretraživanja. Sve ono što je zavređivalo da se nađe na izložbi, ne bi stalo u halu „Čair“, a kamoli u „Sinagogu“”, saopštilo je Narodno pozorište u Nišu.

Foto: Narodno pozorište Niš; fotografa Dušana Mitića Cara

Mitić je pozorišnu fotografiju smatrao posebnom granom umetničke fotografije. Кao i uvek, prednost je davao crno-beloj fotografiji, a poseban izazov i inspiracija su mu bile predstave sa dobrom scenografijom, kostimima i svetlom. Sve to njegovim fotografijama daje poseban izražaj i vrednost koja se ne zaboravlja.

Foto: Narodno pozorište Niš

Кomemoracija povodom smrti Dušana Mitića Cara, biće upriličena u nedelju 7. novembra u sali Narodnog pozorišta Niš, u 18 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com