Kultura

Izložba Dušana Markovića u niškom “Paviljonu”

U “Paviljonu” niške Tvrđave od 14. maja otvorena je izložba Dušana Markovića iz Beograda. Radove ovog umetnika Nišlije mogu da pogledaju do 4. juna, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti.

 

Izložbu čine radovi u kojima je uobličena naša društvena i politička svakodnevnica – poput snapshot-a oni su isečci upečatljivih i pamćenja vrednih prizora iz sveta koji nas okružuje, poput selfy-a oni su uobličeni umetnikom koji ih doživljava i stvara, a pre svega su umetnička opomena da je svet u kome živimo moguće promeniti pa makar samo i svojim pogledom na njega.

 

“Dati Evropi više vremena” 2018; Foto: GSLU

Novi radovi predstavljaju umetničke odgovore na događaje koji su obeležili prethodne  godine i koji su, shodno tome, preobrazili našu stvarnost: masovni egzodusi, izmenjena geopolitička mapa Evrope, Bliskog istoka, a i šire. Odsustvo istinskog dijaloga u svakodnevnom i političkom diskursu u kojem jedna strana ne može i ne želi da čuje drugu, podizanje granica od bodljikavih žica koje prete da prerastu u zidove zbog ponovne potrebe da se uspostave čvrste podele i razlike, širenje lažnih vesti u nastojanju da krizno stanje nikada ne prestane i da se potreba za istinom u potpunost zatre, kao i česta upotreba suzavca zbog koje se, na trenutke, čini da Evropa ne prestaje da plače.

To su samo neki od događaja koji su našu sadašnjicu učinili dovoljno „zanimljivom“ da bi zahtevala da bude umetnički preneta u radove s naslovima: „Izgnanstvo“, „Da li me čuješ?“, „Tvrde i tamne senke“, „Bodljikave vesti“ i „Dajte Evropi malo vremena“.

“Bodljikave vesti” 2018.; Foto: GSLU

Dušan Marković je rođen 1948. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde je i magistrirao 1977. godine. Кao stipendista vlade Belgije boravio je na National Hoger Institut-u u Antverpenu. Do sada je samostalno izlagao više od 30 puta u zemlji i inostranstvu. Ovo je njegovo treće samostalno predstavljanje niškoj publici. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti skulpture i male plastike poput „Zlatno dleto“ ULUSa i mnogih drugih.

Radno vreme Paviljona je od 12 do 17 sati svakog dana osim ponedeljka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com