Društvo

Izgradnja društva u kome je nasilje nad ženama neprihvatljivo (VIDEO)

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, nakon Beograda, Kragujevca i Novog Sada, i u Nišu održana nova panel-diskusija u okviru kampanje „Stop femicidu!”.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pokrenulo je ovu kampanju u cilju podizanja svesti svih građana i mobilisanja državnih organa, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i medija u borbi sa ovim društvenim problemom.

U Srbiji je tokom ove godine u rodno zasnovanom nasilju ubijeno 27 žena, a u poslednjih deset godina više od 300 žena izgubilo je život u femicidu.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić naglasila je da Ministarstvo ovom kampanjom nastoji da ukaže na ovaj ozbiljan problem, koji ne pogađa samo Srbiju, već ceo svet.

Tu smo da pomognemo drugim institucijama da nađu zakonski okvir i da ubrzaju procedure. Od trenutka kada dođe do nasilja, neophodno je da institucije reaguju brže i bolje jer je vreme od presudnog značaja, rekla je Mitić.

Ona je naglasila da prevencija femicida podrazumeva pružanje podrške žrtvama i osnaživanje žena da prepoznaju i reaguju na znakove opasnosti, ali i da čitavo društvo aktivno doprinosi stvaranju sigurnijeg okruženja za sve građane, bez obzira na pol.

Prema njenim rečima, ovo je deo šireg napora da se izgradi inkluzivno i pravedno društvo u kome je nasilje nad ženama neprihvatljivo i gde se žrtve zaista osećaju zaštićeno.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović navela je da su u tom gradu otvoreni Prihvatilište za žene i decu, žrtve porodičnog nasilja i Sigurna kuća, čije su prostorije opremljene zahvaljujući pomoći Ministarstva.

Nažalost, taj prostor nikada nije bio prazan, što svedoči o tome da nasilje u porodici postoji. Žene su se možda malo više osnažile da ga prijave, ali nedovoljno. Možda je i zbog patrijarhalnog vaspitanja i dalje sramota govoriti o nasilju, i to je još negde prisutno u svesti i vaspitanju naših žena za ovaj deo Srbije, dodala je Davidović.

Vođa tima Nemačke razvojne saradnje „Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji” Robert Bu naglasio je da problemi nasilja nad ženama i femicid zahtevaju svakodnevnu pažnju, posvećenost i istrajnost, a ne samo tokom „16 dana aktivizma za sprečavanje nasilja nad ženama”.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pokrenulo je kampanju ,,Stop femicidu!” 24. novembra ove godine, u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje ,,Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji” koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ove aktivnosti podrazumevaju kampanju u medijima i na društvenim mrežama, emitovanje spota na lokalnim i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, kao i održavanje panel-diskusija u pet gradova na temu femicida, a koje su uključivale predstavnike svih sektora društva, Vlade, organizacija civilnog društva, privatnog sektora, medija i pojedinaca.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com