Kultura

Izdavaštvo Univerziteta u Nišu na 63. Beogradskom sajmu knjiga

Univerzitet u Nišu je i ove godine bio učesnik Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu koji je pod sloganom „Radost čitanja“, održan 63. put.

Svoju celokupnu izdavačku produkciju realizovanu između prošlogodišnje i ovogodišnje sajamske manifestacije Univerzitet u Nišu je tradicionalno predstavio na štandu Centra za Beopromociju nauke. Na njemu svoja najnovija izdanja izlažu sve naučnoistraživačke organizacije Srbije, 123 njih, državni i privatni univerziteti i fakulteti, univerzitetske biblioteke, Srpska akademija nauka i umetnosti sa institutima SANU, istraživačko-razvojni i naučni instituti, inovacioni i drugi centri, stručna društva i zavodi koji publikuju svoja izdanja i neguju naučno izdavaštvo.

“U godišnjoj produkciji Univerziteta u Nišu, koju najvećim delom čini naučna časopisna publicistika, ove godine su predstavljeni najnoviji brojevi naučnih časopisa „Facta Universitatis“ koji je izlazi u 15 samostalnih serija, časopis za društvene nauke „TEME“ kao i naučni časopis „Journal of Teaching English for Specific and Academic Purposes“. Ovi časopisi predstavljaju svojevrsno obeležje Univerziteta u Nišu, po kome je jedinstven među univerzitetima Srbije”, kažu na Univerzitetu u Nišu.

Na ovogodišnjem štandu je izložen i najnoviji zbornik radova „Niš i Vizantija XVI“ sa istoimenog naučnog simpozijuma čiji je suorganizator bio Univerzitet u Nišu, kao i dvojezična publikacija „Univerzitet u Nišu – University of Niš“ 2017, i publikacije „Socijalni rad u školi“ i „Academc guidebook for young researchers“, izdate u okviru međunarodnih naučnih projekata Shespss i Erasmus +.

“Značajno mesto imala su i dva zbornika koje je publikovao Centar za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu „Božidar Vuković i srpska knjiga u Veneciji“ i „Vizantijsko-slovenska čtenija I“, dodaju na Univerzitetu.

Publikacijama Univerziteta u Nišu na štandu se tradicionalno pridružuju i izdanja Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ u Nišu. Ove godine je bilo izloženo ukupno sedam publikacija, kako u štampanom, tako i elektronskom izdanju, među kojima su najistaknutije one posvećene upravo obeleženom jubileju 50 godina rada ove biblioteke.

“Univerzitet u Nišu je na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, učestvovao i u okviru prateće sajamske manifestacije Grad-gost:Niš. Grad Niš je na svom izlagačkom štandu objedinio niške izdavače, autore i institucije koje se bave izdavačkim radom, među kojima i Univerzitet u Nišu. Manifestacija je obuhvatila i celodnevni program prezentacija najznačajnijih niških izdavača u promotivnoj sali „Branko Miljković“, gde se Univerzitet u Nišu predstavio celokupnom izdavačkom delatnošću, zajedno sa fakultetima i Univerzitetskom bibliotekom „Nikola Tesla”, ističu prvi ljudi Univerziteta u Nišu.

O izdavaštvu Univerziteta govorio je professor dr Nenad Pavlović, prorektor za nauku i izdavačku delatnost, a izdavaštvo fakulteta prezentovali su predstavnici Filozofskog, Prirodno-matematičkog i Fakulteta umetnosti, kao i urednici naučnih časopisa.

Univerzitet u Nišu

O publikacijama Univerzitetske biblioteke govorila je vršilac dužnosti upravnice Snežana Bojović. Bilo je ovo svojevrsno predstavljanje kako izdavaštva, tako i ukupne niške akademske zaIzdavaštvo Univerziteta u Nišu na 63. Beogradskom sajmu knjiga

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com