Kultura

Iz štampe je izašao najnoviji zbornik Niš i Vizantija

I ove godine, u uslovima pandemije, a u nastojanju da se održi kontinuitet obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena, održan je 19. po redu simpozijum Niš i Vizantija u formi veb konferencije sa onlajn otvaranjem. Po ustaljenom običaju ovom prilikom predstavljen je zbornik radova Niš i Vizantija 18 sa prošlogodišnjeg okupljanja istaknutih vizantologa u našem gradu.

Zbornik je u digitalnom obliku predstavljen i postavljen na sajt simpozijuma Niš i Vizantija. Ovih dana je materijalizovan u štampanom obliku na radost naučne javnosti, ali i svih ljubitelja naše prošlosti i istorijsko-umetničkog nasleđa.

‘’U neočekivanim okolnostima, zahvaljujući izuzetnom naporu izdavača, Grada Niša, Univerziteta u Nišu, Eparhije niške i NKC-a, iz štampe je izašao zbornik Niš i Vizantija 18. Posle 19 godina zbornik Niš i Vizantija je sazreo u ozbiljno osmišljenu publikaciju u kojoj se na svetskon nivou razmatraju nejasnoće iz srpske i vizantijske prošlosti i pokreću mnoge naučne teme. Kao takav zauzeo je vidno mesto u svetskoj naučnoj javnosti i postao prepoznatljiv znak grada Niša’’- ističe dr Miša Rakocija jedan od pokretača simpozijuma Niš i Vizantija.

Radovi u Zborniku su usmereni na vreme od pre 800 godina kada je osnovana samostalna Srpska pravoslavna crkva, uz podsećanje na odnos crkve, politike i umetnosti u Vizantiji i susednim zemljama, dodaje dr Miša Rakocija.

Foto: V. P.

Veliko interesovanje međunarodne naučne javnosti za ovu temu rezultiralo je obimnim zbornikom radova sa ukupno 590 stranica. Čitalac može da se upozna sa 37 bogato ilustrovanim naučnim radovima.

‘’Zbornik radova je organizovan tematski – prve stranice su rezervisane za autora čiji je predmet interesovanja tematika podnaslova, zatim arheološke, istorijsko-umetničke, arhitektonske, istorijske, bogoslovske i konzervatorske teme. Po bogatstvu građe i novim saznanjima 18. zbornik Niš i Vizantija zauzima značajno mesto među naučnim publikacijama ovog tipa u Srbiji i Evropi. Ni otežane okolnosti svetske pandemije nisu zaustavile saradnike zbornika i Grad Niš da orži kontinuitet štampanja zbornika radova zajedno sa njegovom elektronskom verzijim (CD), svake godine u isto vreme. To ne polazi za rukom ni mnogo većim i poznatijim gradovima’’-kaže dr Miša Rakocija.

Zbornik Niš i Vizantija 18 je pažljivo pripreman, profesionalno tehnički osmišljen sa velikim brojem fotografija, crteža i karata, od koji su neki prvi put na raspolaganju široj javnosti. Iako naučna publikacija, zbornik Niš i Vizantija 18 donosi mnoge novine o našem duhovnom, kulturnom i umetničkom nasleđu, što će obradovati obične čitaoca i ljubitelje našeg hrišćanskog nasleća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com