Stari Niš

IZ RIZNICE EPARHIJE NIŠKE: Sveti sasudi iz Saborne crkve-poklon ruskog cara Nikolaja II Aleksejeviča Romanova

U okolnostima ratne 1913. godine Saborna crkva u Nišu je organizovala obeležavanje značajnog jubileja za svekoliki hrišćanski svet – 1600 godina od donošenja Milanskog edikta. I opet, Rusija je podržala napore Saborne crkve i tadašnjeg episkopa Dositeja Vasića (potonji sv. Dositej Ispovednik), te šalje uglednu delegaciju iz Carske Petrogradske Duhovne Akademije predvođena rektorom episkopom Anastasijem, koja stiže u Niš 28. decembra. Došavši u Niš episkop Anastasije je osvetio spomenik podignut episkopu Melentiju i sveštenicima, obešeni 1821. godine, započinje svoju priču o događajima iz tog vremena dr Miša Rakocija iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

 

dr Miša Rakocija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš

“Povod dolaska episkopa Anastasija u Niš je lični poklon cara Nikola II niškom episkopu Dositeju. Ruski car Nikolaj II Aleksejevič Romanov, telegramom je lično čestitao episkopu Dositeju proslavu Milanskog edikta, i tim povodom poklonio Sabornoj crkvi i Nišu reprezentativni komplet svetih sasuda, predmeti za bogosluženje, dostojan cara od pozlaćenog srebra sa rubinima. Ovaj komplet izuzetne umetničke i zanatske obrade sastoji se od jednog putira, diskosa, zvezdica, koplja, ložica, tri mala diskosa i sasud za teplotu. Sveti sasudi stigli u Niš preko Ministarstva inostranih dela koje ih je prosledilo episokpu niškom Dositeju”, kaže dr Miša Rakocija.

Zajedno sa sasudima stigla je i poruka.

„Vaše preosveštenstvo,

Carsko Rusko Poslanstvo dostavilo je Ministarstvu Inostranih dela da je NJegovo Carsko Veličanstvo Imperator Ruski Nikola II. blagovoleo podariti Katedrali niškoj, u spomen proslave u Nišu 1600. god. od milanskog edikta, jedan putir, tablu za naforu sa ostalim priborom za Bogosluženje, na kojima je to izgravirano. U isto vreme, pomenuti predmeti su u zatvorenom sanduku dostavljeni Ministarstvu Inostranih Dela, da ih ono preda Vašem Preosveštenstvu. Šaljući Vam dar NJegovog veličanstva, čast mi je preporučiti se toplim molitvama Vašeg Preosveštenstva”, navodi se u pismu koje je predsednik Vlade Srbije, g.Nikola Pašić, poslao episkopu niškom, g. Dositeju, 19. maja 1914. godine (Arhiv Srbije).

Na svakom svetom sasudu urezan je na ruskom jeziku natpis: „Najmilosrdnije je poklonjeno od strane Imperatora i Samodržca Sveruskog Nikolaja II za Sabornu crkvu u g. Nišu u Srbiji u spomen proslave 1600. godina od vremena objave od strane imperatora Vizantijskog Konstantina Velikog Milanskog Edikta. – 1913. g. S. Petersburg.“

“Putir je prekriven reljefnom mrežom lišća i cvetova neobarokne stilizacije, koja na čaši uokviruje četiri reljefna medaljona u kojima je dva puta predstavljen Isus Hristos, kao stradalnik i kao svedržitelj, zatim sv. Jovan i sv. Bogorodica. Ložica (kašičica), ukrašena lisnatom vrežom i krstom sa rubinom. Diskos krasi vreža sa rubinima zajedno sa urezanom predstavom Agneca okružen anđelima sa ripidima. Na Zvezdi je dopojasna reljefna predstava Boga Oca. Sasud za teplotu krasi loza i predstava Bogorodice Širšaje od nebesa”, objašnjava dr Miša Rakocija i dodaje:

Foto: V.P.

“Oblikovani u stilu neobaroka, umetnički suptilno i zanatski prefinjeno realizovani su ornamentalni motivi, reljefne predstave i ugrebane scene, natpisi i duksus slova, sve to tehnički savršeno i zanatski spretno izvedeno odmerenim potezima iskusne ruke u nekoj uglednoj radionici u Sankt Peterburgu”.

Ovaj izuzetan poklon svetih sasuda ruskog cara Nikole II Romanova, deo je malo znane, ali bogate riznice Saborne crkve u Nišu i to nije jedini poklon koji je iz Rusije došao u nišku Sabornu crkvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com