Društvo

“Istorija Pravoslavne Eparhije niške” kapitalno duhovno i istorijsko delo

Promocija monografije „Istorija Pravoslavne Eparhije niške“, autora đakona Dalibora Midića, održana je u nedelju u Svetosavskom domu u Nišu. Monografija je podržana od strane Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva Pravde Republike Srbije.

Stručnjaci su saglasni da ovo kapitalno delo ne samo duhovno, već istoriјski važno, još više dobija na značaju, jer izlazi u godini obeležavanja 800 godina atokefalnosti SPC.

Autor monogradije, đakon Midić, ovo vredno delo je priredio sa blagoslovom Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija.

O vrednosti ovog dela govorio je dr teologije Ivica Živković, koji podseća da o naučnom kvalitetu monografije svedoči u svojoj recenziji, jedan od najvećih stručnjaka iz oblasti istorije naše crkve, prof. dr Vladislav Puzović, sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Monografija govori o istoriji Eparhije niške još od vermena kada je bila u sastavu Ohridske Arhiepiskopije koja je u tom periodu bila pod uticajem Zapadne crkve, prolazeći kroz razne, često burne ratne periode, sve do danas.

Vladika niški Arsenije, pored reči hvale autoru, podsetio je prisutne, da je Eparhija niška kao jedna od najstarijih, nakon 1.700 godina dobila jedno ovakvo objedinjeno delo, koje na najbolji način potvrđuje njeno postojanje.

Monografija „Istorija Pravoslavne Eparhije niške“ prvi put je predstavljena na 64. Međunarodnom sajamu knjiga u Beogradu,
Nakon Niša, promocija monografije biće priređena i u Prokuplju u ponedeljak 23. decembra 2019.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com