DruštvoVideo

ISPUNIO SVOJ SAN. Najmlađi učesnik, Ilija Kocić, prvi stigao do Časnog krsta u Nišu (FOTO+VIDEO)

Devetnaestogodišnji student prve godine na Ekonomskom fakultetu u Nišu  Ilija Kocić, prvi je doplivao do Časnog krsta, u nadmetanju koje tradicionalno na Bogojavljenje organizuje GO Medijana u Nišu i poneo titulu “Bogojavljenskog viteza”. Za krst se po prvi put nadmetalo 20 takmičara, napravljen je izuzetak, pa je u hladnoj vodi, na otvorenim čairskim bazenima, plivala i jedna dama.

Ilija je prvi put plivao u hladnoj vodi, inače se bavi plivanjem od svoje četvrte godine, pa ne čudi njegova spretnost u bazenu. Ističe da bi se prijavio ponovo, ali smatra da i drugi treba da dobiju šansu da prvi doplivaju do krsta.

“Od malena mi je bio san da osvojim Časni krst. Bilo je hladno, nisam to očekivao, ali pošto mi ovo mnogo znači, hladnoća predstavlja najmanji problem u ovom trenutku. Ovu pobedu bi posvetio mojoj porodici”, rekao je Ilija i dodao da mami nije rekao da će se danas nadmetati, tako da će to za nju biti veliko iznenađenje.

Pobednik Bogojavljenskog plivanja, dobio je novčanu nagradu od 30 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak. Prigodne nagrade obezbeđene su i za ostale takmičare.

“Interesovanje je bilo veliko, u prvih sat vremena prijavilo se 35 takmičara. Simbolično svake godine pliva 19 takmičara, ali je danas napravljen izuzetak zbog jedne dame, koja je imala hrabrosti da ispliva bazen i pokaže da može da stoji rame uz rame sa drugim plivačima, sa pripadnicima vojske, žandarmerije. Ona je moralni pobednik i dobiće poseban poklon”, kazao je predsednik GO Medijana Nebojša Kocić.

Violeta Đorić

Violeta Đorić, pedesetogodišnja Nišlijka jedina je dama koja se oprobala u nadmetanju na bazenu Čair. Kaže da će se sigurno prijaviti još koji put i nada se da neće biti jedina dama.

“Samo učešće za mene predstavlja jednu veliku pobedu. Nisam se pripremala što se plivanja tiče, nikada se nisam ni bavila plivanjem, pripremala sam se više psihički”, rekla je ona medijima.

Osim plivača, i ove godine u vodi su biti i članovi kluba NAISAB (NAISSUB) iz Niša, koji su vodili računa o bezbednosti učesnika manifestacije

Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj propraćen je simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja.

Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizuje u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim klubom NAISSUB, Udruženjem golubara „Car Кonstantin“ i drugim ustanovama i institucijama.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog događaja jeste da se povrati istinski duh i saborni značaj manifestacije koji se izgubio u nadmetanju plivača. Plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, već treba da se ogleda u činu da svi ujedinjeni u veri simbolično iznesu krst iz vode.

Za onog ko prvi stigne do krsta, pre nego doplivaju ostali, veruje se da će ga pratiti sreća tokom cele godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com