DruštvoEkonomija

Interno raseljena lica dobila jednokratnu pomoć

Desetoro interno raseljenih lica  sa Kosova i Metohije potpisali su ugovor sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem na osnovu kojeg će besplatno dobiti građevinski materijal za završetak ili adaptaciju kuće u kojoj stanuju. Na ovaj način njihove porodice živeće u boljim stambenim uslovima nego sto je to do sada bio slučaj. Porodice koje su se javile na javni poziv, a imaju započete kuće, nezavršen stambeni objekat ili objekat kome je potrebna adaptacija ili sanacija dobiće građevinski materijal i opremu u vrednosti od 190 do 550 hiljada dinara sa uračunatim PDV-om.

“Kuću sam kupio pre dve godine u mestu Čokot, ali kuća je bez izolazije i mojoj porodici bi puno značilo da završimo i to jer bi tada zimi bilo toplije, leti prijatnije, a uštedeli bismo i energiju”, kaže Ljubiša Stojković iz Uroševca, koji u Nišu živi već 20 godina. Pre kupovine kuće  živeo je privatno u Novom Selu, gde je došao iz kolektivnog  centra na Oblačini, a živi sa majkom, suprugom i sinom.

Slične probleme ima i Elza Sulejmani koja je u Niš došla iz Prokuplja, a u Prokuplje je stigla iz Prištine.

“Sagradili smo kuću u Vrtištu koja je pod krovom, ali nema vode i struje i za to smo sada tražili pomoć”, kaže Elza.

Ukupna vrednost projekta je preko 3,8 miliona dinara. Učešće Grada Niša je 10 odsto dok je  90 odsto sredstava obezbedio Komesarijat za izbeglice i migracije. Svi raseljeni u ovom slučaju dobili su građevinski materijal ili opremu na osnovu odgovarajućih kriterijuma i utvrđenih potreba i bodovanja.

Foto: V. P.

“Neki od uslova na osnovu kojih porodice koje se javljaju na javni poziv dobijaju bodove je broj članova u porodici, da li ima osoba sa invaliditetom, visina primanja, socijalni status, broj maloletne dece”, nabraja Boris Nužda iz Komesarijata za izbeglice.

Za bodovanje je bila zadužena komisija koja je nezavisna, a koju je formirao grad.

“Komisiju formira gradonačelnik i na osnovu određenih kriterijuma aplikanti koji apliciraju za određeni program ili projekat dobijaju pomoć”, dodaje Tijana Đorđević Ilić.

Na području Niša registrovano je 10 500 izbeglih raseljenih lica, ali je procena Komesarijata da ih ima i preko 20.000.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com