Društvo

Internacionalno priznanje za niškog karikaturistu Sašu Dimitrijevića

Karikaturista Saša Dimitrijević iz Niša dobitnik je internacionalnog priznanja „Miodrag Veličković Mivel” za satirični kaiš 2018.

Ova prestižna nagrada dodeljena mu je na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu.

Ovo nije nagrada na konkursu već priznanje za rad na kratkom stripu, koji ja radim. To je takozvani kaiš strip. Počeo sam da ga radim kada sam uvideo da moji junaci moraju nešto da kažu, a pošto crtam karikature bez reči, strip je bilo najbolje rešenje. Kaiš strip je idealan za našu stvarnost jer se stalno steže kaiš po svim osama”, rekao je za “Niške vesti” Dimitrijević, koji važi za jednog od naoštrijih srpskih kritičara vremena u kojem živimo pokazujući da je karikatura jedna veoma ozbiljna stvar. 

Priznanje koje je dodeljeno niškom karikaturisti ima svetski značaj, tim pre što je dodeljeno na smotri najboljih crtača sveta, jedinom strip festivalu u Srbiji koji traje pune dve decenije. Ove godine festival je okupio 2.789 učesnika iz 61 zemlje sa šest kontinenata. 

Poigravajući se često sa istorijskim, ali i javnim i simboličkim, naročito lokalnim ličnostima, oštro reagujući i na ovdašnja događanja, Dimitrijević čistim i jasnim izrazom, i likovno i verbalno, ne ostavlja mesta za dvoumljenje izvrćući apsurd, poput odraza u ogledalu, u svoj prirodni, kulturni logički tok”, navodi se u obrazloženju nagrade o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Jurica Dikić, Ninoslav Miljković i Predrag Stanković.

Zahvaljujući ovom priznanju Saša Dimitrijević je postao deo grupe do sada nagrađivanih mladih, internacionalno priznatih autora čiji rad čini osnovu produkcije najvećih italijanskih, francuskih i američkih izdavača. Dobitnik je više desetina domaćih i međunarodnih priznanja, a njegove karikature, svakodnevno objavljuju niške “Narodne novine” kao i portal belami.rs, beogradska “Politika” i “Večernje novosti”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com